0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 25.

Házi takarmánykeverék kettős hasznosítású tyúkok számára

Háztájiban érdemes előnyben részesíteni a kettős hasznosítású tyúkfajtákat, mert egyfelől ellátnak hússal, másrészről pedig tojás­hozamuk sem elhanyagolható. Természetesen mindez megfelelő tartási körülmények és takarmányozás mellett érhető el.
Fotó: Zicska Szilárd
Fogolyszínű magyar kakas

A kettős hasznosítású tyúk (fajta függvényében) 12 hetesen eléri a 1,2-1,5 kg-os átlagsúlyt – ekkor vágok belőlük rántani való húsnak. 18 hetesen már 2 kg körül vannak, ez a súly még 3-3,5 kg körülire gyarapodik.

Ezeknek a fajtáknak a húshozam mellett a tojáshozamuk is jelentős. 21-24 hetes kor közt kezdenek tojni, ami 220-250 db tojást jelent az ivaréréstől számított 52 hét alatt.

A kettőshasznú fajtákra jellemző igények miatt az indítóhetekben 20-21%-os arányban fehérjét, 1% körüli kalciumot és 0,75% körüli foszfort tartalmaz a takarmánykeverékük. A nevelőhetekben a fehérje 18,5-19%, a kalcium 0,9%, a foszfor 0,7%. Befejező fázisban 17-16% fehérje, 0,8% kalcium, 0,65% foszfor beltartalommal etetem őket. Azoknál a madaraknál, amelyek tojástermelési céllal maradnak továbbtartásra, a 20. héten 7 nap alatt fokozatosan átállok tojókeverékre, ahol a fehérje 17-18%, a kalcium 3,5-3,75%, a foszfor pedig 0,6-0,7%. Mindegyik időszak alatt a zsírt 4%, a rostot 6-8% alatt tartom. A szójamentes keverékekben a rosttartalom nem minden esetben lesz határértéken belül.

Palóc nyuszkanyakú. Fotó: Csatlós Norbert

Ezek a makroértékek elengedhetetlenek a baromfik megfelelő növekedése, tojáshozama és egészsége szempontjából.

A fogyasztás mértéke nálam a következők szerint alakul: indítószakasz 0,6-0,9 kg/állat; nevelőszakasz 1-1,36 kg/állat; befejezőszakasz 7,5-8 kg/állat.

Nagyjából 9,5 kg takarmányon tudok egy egyedet 20 hetes korúra felnevelni. Felnőttkorban (21-75 hetes kor) átlagosan 130-150 g/jószág/nap az átlagos fogyasztás. A kakasok ettől jóval többet (+50 g) képesek enni. Körülbelül 52 hét alatt a keverékemből 53 kg-ot fogyaszt egyetlen baromfi. Összesen a 75 hét alatt 60-62 kg élelmet biztosítok egy baromfinak.

Sussex. Fotó: Zicska Szilárd
Australorp. Fotó: Csótó Csaba

Az állományból persze folyamatosan veszek ki étkezési céllal, amikor pedig letojtak, levágjuk a maradékot is, és mennek a fagyasztóba. Amennyiben viszont nem elégíteném ki a csirkék, tyúkok igényeit, úgy a nevelésük, tartásuk és tojástermelésük gazdaságtalanná válna számomra.

Ezért a keverékeket oly módon állítom össze, hogy azok táplálóak és gazdaságosak legyenek. Ehhez a környék termelőitől vásárolom a gabonákat, az interneten rendelem meg a fehérjeforrásokat és a pre­mixeket (vitaminok, ásványi anyagok, nyom­elemek, enzimek keveréke).
Farm Master. Fotó: Lázár László

A baromfikra veszélyes kokcidiózisra (parazitás betegség) a madarak 6 hetes koráig kell a legjobban ügyelni, így arra mindig gondosan figyelek, hogy olyan premixet válasszak, ami kokcidiosztatikumot tartalmaz.

Mindig 2 csapatot nevelek napos kortól. Az egyik csapatot általánosan nevelem, a másikat szójamentesen. Mindkét esetben az igényeiknek megfelelően keverek. 3 hetes korig indító-, 4-6 hetesen nevelő-, 7-19 hetesen befejező-, 20. héttől pedig tojókeveréket kapnak.

A táblázatban feltüntetett két receptsorozatom alapján nevelem a csapatokat.

Erdélyi kopasznyakú. Fotó: Farkas András

A takarmányozást 21 napos kor után kezdem kiegészíteni zöld etetésével.

A takarmánykeverék mellé etetett fűfélék, zöldségek és gyümölcsök a keveréket meghígítják, hiszen nagy részben vízből és rostokból állnak. Így ezek adagolására is odafigyelek.

Csak a napi takarmányadag elfogyasztása után kapnak a jószágok zöldet, és ha még van rá igényük, elfogyasztják. Ezen módszert minden esetben a késő délutáni órákban alkalmazom, mikor már biztos megették a napi fejadagjukat. Ezt a módszert akkor használom, ha nincs időm méregetni, számolni. Vagy megnézem a napi takarmányfogyasztás mennyiségét, például felnőttkorban 150 g/tyúk/nap, akkor ennek a mennyiségnek az 5%-át adom oda. Tehát 7,5 g/tyúk/nap a zöldtakarmányból. Ezt a nap során bármikor tudom alkalmazni.

Az emésztés megfelelő működéséhez biztosítok még számukra egy külön edényben apró kavicsot, ami a zúzógyomor működését segíti.

Szabó István
kistermelő

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: