0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Zeller fajták: a jó genetika kiskultúráknál is elvárás

Közösen szervezett zellerfajta-bemutatót a ZFW Hortiservice Kft. és a Novisem B.V. Bugyi-Alsóványon Csizmadi Imre kertészetében.

A rendezvényen részt vevő magyarországi és külföldi termelők információkat kaptak a zellertermesztés európai helyzetéről, a gazdálkodó tapasztalatairól és persze a fajtákról. Bemutatták a fiatal gazda új beruházását is, a gépsor és palettázórobot több zöldségkultúra piaci előkészítésére alkalmas.

Csizmadi Imre májusig tárolt zellert

A ZFW Hortiservice Kft. képviseletében Rózsa Tamás szaktanácsadó köszöntötte a hazai és a Szlovákiából, Romániából, Macedóniából és Szerbiából érkezett szakembereket.

A Csizmadi családi vállalkozás 300 hektáron termeszt céklát, bazsarózsát, zellert, hagymát és burgonyát. A három utóbbi zöldségfaj termőterülete körülbelül azonos, és nagyjából egyforma arányban termelnek bevételt a vállalkozás számára.

Ebben a szezonban próbálták ki először a Boston F1, Calgary F1 és Alpha zellerfajtákat a Novisem kínálatából. Nem újdonságok ezek, több éve figyelik és gyűjtik a tapasztalatokat róluk a kihelyezett termesztési kísérletekből, hogy minél szélesebb körű ismeretet szerezzenek arról, milyen környezeti feltételek esetén tudják hozni az elvárt tulajdonságokat, mondta Rózsa Tamás. Mostanra már rendelkeznek annyi tapasztalattal, hogy bátran mondjanak javaslatokat a különböző éghajlati és talajadottságokon termelők számára.

Kerek, tömör gumók

Charl Dings: Kiemelt faj a zeller a cégnél

A 2012-ben alapított Novisem B.V. tulajdonosa és ügyvezetője maga is mezőgazdasági termelő családból származik. Charl Dings elmondta, hogy a kisebb, réspiaci kultúrák nemesítésére szakosodott cégük tevékenységében a zeller kiemelt fontosságú. Bár általában nem tartozik a nagy felületen termesztett kultúrák közé, fontos, hogy a gazdák kiváló fajtákkal dolgozhassanak. A nemesítés mellett maguk termeltetik és értékesítik a vetőmagot.

A zellernemesítéskor arra törekednek, hogy a fajták gumója kerek és tömör legyen, mert az üreges gumók rosszabbul tárolhatók, a másik fontos cél pedig a betegség-ellenállóság.

A keresztezéses nemesítés során a hím- és nőivarú egyedeket külön sorokba ültetve, 2500 keresztezést végeznek évente, amelyből talán egy fajta lesz igazán sikeres.

A vetőmagot a világ több pontján termeltetik, hogy csökkentsék az eltérő klimatikus adottságokból eredő kockázatot. Miután a tengerpartközeli területeken jellemzően sokkal kiegyenlítettebb az időjárás, mint a kontinentális klímán, elsősorban ilyen helyeken – Hollandiában, Dániában és Olaszországban – igyekeznek megszervezni a vetőmagtermesztést.

Három bevált zellerfajta

A gombás fertőzésektől mentes, előcsíráztatott magokat pillírozzák. Ezek a vetőmagok ugyan drágábbak, de használatukkal a zellerre jellemző sűrű vetés egyszerre, egy időben kel, ami egyenletes állományt eredményez a palántanevelés során, majd pedig a kiültetés után is.

Európa nyugati részén főként pillírozott vetőmaggal dolgoznak a nagyüzemi termesztésben, de előfordulhat olyan kivétel, amikor a termelő a saját palánta­ne­veléshez kopasz magot vásárol. A magyar piacon is túlnyomórészt pillírozott zellervetőmagot értékesít a Hortiservice Kft.

Az automatizált rendszerben csak a válogatás történik emberi erővel
A vezető Hollandia és Lengyelország mellett Németország, Belgium és Franciaország tartozik a legnagyobb zellertermelő országok közé Európában. Az öt országban a zeller összes termőterülete 6500 hektár. Magyarországon körülbelül 400 hektáron termesztjük ezt a gyökérzöldséget.

A megjelent külföldi vendégek tapasztalatairól is kérdezett Fülei Zoltán, a Hortiservice Kft. ügyvezető igazgatója. A Novisem jelen lévő szlovákiai disztribútora szerint a zellertermesztés nagyságát tekintve Szlovákia nem tartozik Európa élvonalába, de az Alpha és Calgary F1 fajtával van már termesztési tapasztalatuk, a Boston F1-et pedig idén próbálták először. A három közül a Calgary F1 fejleszti a gumóját a leglassabban, és azok a lehető legtovább tárolhatók, április-májusig tart az értékesítésük. Hollandiában júliusig tárolnak, tette hozzá Rózsa Tamás.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: