Hatéves vetésforgóban

Csizmadi Imréék is májusig tárolják a zellert, de pusztán csak azért addig, mert a készletek akkorra elfogynak. 0,5 °C-on, 98%-os páratartalomban nincs tárolási veszteségük. Fakonténerekben tárolják a zellert, mert így a Sclerotinia-fertőzés esetleges felbukkanása esetén könnyebb és gazdaságosabb csak az adott konténert kidobni. Ömlesztett tárolásnál gyorsabban terjedhet a fertőzés, mondta. Április, május és június hónapokban lehet a zellerrel a legtöbb bevételt elérni.
A hatéves vetésforgóval nagymértékben csökkenthető a fertőzésveszély. Szintén fontos a megelőzés szempontjából, hogy a tárolandó gumókat mielőbb le kell hűteni a tárolási hőmérsékletre, javasolta Csizmadi Imre.
Mire valók?
Az árutermelő kertészek hibrideket vetnek a gumó formája, a lombozat szerkezete, az egyöntetű növényállomány miatt. Charl Dings szerint egyértelműen a hibrid fajtákból lehet kihozni a legtöbbet, viszont ehhez a termesztéstechnológiának, az öntözésnek és a tápanyag-utánpótlásnak egyaránt jól kell működnie. Ahol a technológiai színvonal nem elég magas, vagy nem lehet a növény szükségleteit megfelelően kielégíteni, ott a konstans fajták termesztése célravezetőbb, azok „megbocsátóbbak” az esetleges hiányosságok mellett is.
A Macedónia északi részéről érkezett termelő már több mint három éve dolgozik mindhárom fajtával és nagyon elégedett velük.

Rózsa Tamás az ismertetett három fajta jellemzőit illetően kiemelte, hogy mindegyiket lehet levelesen és kilósan is értékesíteni, de eltérő tulajdonságaik révén könnyen pozicionálhatók.
A legnagyobb növekedési erélye a Boston F1 hibridnek van. A legnagyobb gumótömeg ennél várható, és a legegyöntetűbb állományt adja a termesztésben. Hollandiában ezt a fajtát 70 ezres hektáronkénti tőszámnál termesztik.
Megvalósult az álom

A szántóföldi zöldségtermesztésben megtermelt árumennyiség piaci előkészítéséhez sok munkaerő kell. Ennek kiváltására Csizmadi Imre szükségesnek érezte az automatizáció és a robotika adta lehetőségek kihasználását.
Ez a csarnokban végigfutó gépsor alkalmas minden általa termesztett zöldség tisztítására, csomagolására és palettázására. Emberi kéz csak a válogatásnál érinti a terméket, illetve a megrakott raklapok elszállításához van szükség ismét élő munkaerőre, egy targoncásra.