0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 22.

Alulértékelt a kertészeti ágazat az Egyesült Királyságban

Egy átfogó szakmai jelentés szerint a döntéshozók alulértékelik az Egyesült Királyság kertészeti ágazatát, így az ország élelmezésbiztonsága sebezhetővé válik.

A brit parlamenti felsőház által jegyzett, a kertészeti ágazat jövőjével foglalkozó átfogó szakmai jelentés (Sowing the Seeds: A Blooming English Horticultural Sector) szerint

az ötmilliárd font értékű, több mint 50 ezer embert foglalkoztató kertészeti ágazatot a döntéshozók alulértékelik az Egyesült Királyságban,

így az ország élelmezésbiztonsága sebezhetővé válik. A parlamenti felsőház, a Lordok Háza a jelentésben sivárnak nevezte az ágazat jövőjét.

Illusztráció

Az Egyesült Királyság a gyümölcsök több mint 80%-át és a zöldségek csaknem felét külföldről vásárolja, ezért a Soil Association nevű, a fenntartható földhasználatot népszerűsítő alapítvány az ország élelmezési rendszerének felülvizsgálatát kéri. Nem mást követelnek, mint a helyben megtermelt gyümölcs és zöldség mennyiségének kétszeresére növelését természetbarát, agroökológiai gazdálkodási módszerek alkalmazásával, beleértve a biotermesztést is.

Több kutatási és innovációs finanszírozást is kérnek a fenntarthatóbb gazdálkodásra való átállás – beleértve a vegyszerhasználat csökkentését is – támogatására.

Véleményük szerint az állam a kutatás-fejlesztési költségvetésnek túl nagy részét fordítja csúcstechnológiás robotmegoldásokra, és nem jut elegendő keret a gazdálkodók innovációira.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/soilassotiation.org

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: