0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 21.

Pritaminpaprikával színesítik a kínálatot

A Délalföldi Kertészek Szövetkezetének frisspiaci termékei közül a paprikafélék a legfontosabbak, az összes forgalom 55-58%-át adják.
Az oldalhajtások visszacsípésével kell megfelelő lombfelületet kialakítani

A nyári főidényben, július–augusztusban a tagoktól hetente akár 700 tonna fehér tölteni való és 1 millió darab hegyes erős paprika is érkezhet a telephelyre, aminek az értékesítése időnként gondot okoz, hiszen a fogyasztói szokások változnak, itthon is növekszik a színes paprikák népszerűsége. A Kárpát-medencében hagyományosan fogyasztott fehér paprika rovására ezért a kápia és a pritaminpaprika termesztését ösztönzi a tész. A pritamin hajtatásának kétéves tapasztalatai biztatóak. A programról és az eredményekről Ledóné Darázsi Hajnalka szaktanácsadó számolt be a DélKerTÉSZ őszi szakmai napján.

A paprikahajtatásban megkezdett termékfejlesztést piaci, marketing- és termelési szempontok is ösztönözték, magyarázta az előadó.

A fogyasztói ízlés megkívánja a színes paprikák választékának bővítését, és ezzel egyúttal új piaci lehetőségek is nyílhatnak itthon és a környező országokban. Ideje jobban kihasználni azt is, hogy a Szentesi paprika 2014 óta oltalmazott földrajzi árujelzővel védett, majd a hungarikumok közé is bekerült, ezek a védjegyek ugyanis nemcsak a tölteni való fehér, hanem a pritaminpaprikára is vonatkoznak. Emellett a pritamin termesztése gazdasági megfontolásból is kedvezhet a termelőknek, hiszen kevesebb kézi munkát igényel az ápolása.

Hagyományokra építve

A Pritador F1 fajtát kiegyenlített hozam és minőség jellemzi

A termékfejlesztés további motorja, tette hozzá Ledóné Darázsi Hajnalka, hogy a hagyomány kötelez, márpedig Szentes, Szegvár és Mindszent környékén néhány évtizeddel ezelőtt több száz hektáron termesztették a pritaminpaprikát szabadföldi kultúraként. Szentesen nemesítette Szalva Péter a Paradicsomalakú zöld szentesit az 1960-as években, ami a hibridek megjelenéséig a tájkörzet uralkodó pritaminpaprika-fajtája volt.

A húsz éve létrehozott DélKerTÉSZ egészen 2014-ig integrált szabadföldi pritamintermelőket Mindszentről, az intenzív szántóföldi kultúrák eredményessége azonban több szempontból egyre bizonytalanabbá vált, így ennek a paprikatípusnak a területe is csökkent.

Komoly kockázatot jelent a változó klímából eredő szélsőséges időjárás (tavaszi fagyok, jégverés, aszály), ami a talaj szerkezetét is rontja, így egyre több szerves anyag utánpótlására és az öntözés korszerűsítésére van szükség, ami igen nagy beruházást kíván. Növényvédelmi gondok is nehezítették a szabadföldi termesztést. A szántóföldi állományok jellegzetes kórokozója az uborka mozaik vírus (CMV), ami az újhitűség betegséget okozza: a tövek szártagjai megrövidülnek, a levelek elkeskenyednek, felületük fénytelen, halványzöld vagy zöldessárga lesz, és a beteg növények ugyan sok virágot hoznak, közülük azonban kevésből lesz termés. Baktériumok is támadják a paprikát, emellett a gyapottok-bagolylepkék károsítása és a magházpenészesedés teheti bizonytalanná ennek a típusnak az értékesítését.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: