0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Minden eddiginél égetőbb problémává vált a lejárt termékek árusítása

2022 decemberében kezdődött az az Europol által irányított élelmiszerbiztonsági akció, mely idén fejeződött be. A 25 európai állam bevonásával végzett hadművelet súlyos visszaélésekre mutatott rá.
Illusztráció

A hatóságok a kiterjedt akció során egyaránt vizsgálták fizikai valamint online üzletek élelmiszerekkel kapcsolatos tevékenységét – adta hírül a Food Safety News.

Ennek eredményeképp összesen 8000 tonnányi terméket foglaltak le, legfőképp alkoholokat, melyből 6,5 millió liter került a hatóságokhoz. Mindemellett 400 esetben kezdeményeztek eljárást, továbbá 143 személy ellen adtak ki letartóztatási parancsot, házkutatást 168 esetben találtak indokoltnak.

De nem csak alkoholos italokat foglalt le az Europol társszervezeteivel: számos gabonaterméket, gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyest, cukros valamint hústerméket találtak nem megfelelőnek.
Illusztráció

Az Europol az akció végeztével felhívta a figyelmet arra, hogy

a COVID-19 járvány óta megsokszorozódott a hibás vagy lejárt élelmiszerek újracímkézése, a gyártók ugyanis így próbálják csökkenteni megnövekedett költségeiket.

Az sem ritka, hogy bizonyos bűnügyi szervezetek felveszik a kapcsolatot hulladékmegsemmisítő cégekkel, majd megvásárolják a megsemmisítésre ítélt termékeket. Ezután eltávolítják a szavatossági időt jelző címkéjüket és újat tesznek rájuk. Az így kapott és értékesített élelmiszerek minősége nem csak hogy silány, de fogyasztásuk akár egészségügyi kockázatot is jelenthet.

A probléma az egész kontinenst érinti

Az Egyesült Királyságban a hatóságok a védjegyrendszer részét képező élelmiszereket is ellenőrizték. Számos étteremben felhasznált termék esetében találtak visszásságokat, ugyanis a vendéglátóegységek sokszor olyan védjegyezett termékeket nevét használtak, többek között sajtokét (Parmigiano Reggiano, Grana Padano, feta), mely nem volt indokolt. Ugyanezt tapasztalták brit termékeknél is, mint például walesi marhahús, cornwalli pástétomos ételek esetében is.

A hatóságok azt tapasztalták, számos esetben hibásan használta a gyártó a termék megnevezését, az éttermek annak ideiglenes készlethiánya alatt is a védjegyezett termék nevét használták, valamint sokszor tisztában sem voltak azzal, mikor használható egy védjegyrendszerbe tartozó termék neve.
Illusztráció

Emellett a kontinensen 2040 tonna illegális növényvédő szer is lefoglalásra került. A hamisított vagy Európában betiltott peszticidek illegális úton, sokszor online eladás útján jutnak be térségünkbe. A legtöbb hamis növényvédő szer Ázsiából származik.

Catherine De Bolle, az Europol ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban így fogalmazott:

„Ezeket a tiltott kemikáliákát legtöbbször nagyon olcsón árulják, ám mi hatalmas árat fizetünk azok környezetünkre, egészségünkre, sőt még méheinkre mért pusztító hatásuk miatt is.”
Illusztráció
Forrás: foodsafetynews.com

Magazin ajánló: