
A hideg idő beköszöntével jobban kívánjuk a tápanyagdúsabb finomságokat. Ám fontos, hogy ezeket kiegészítsük egészséges alapanyagokkal is, hogy az ízélmény mellett gondoskodjunk a megfelelő tápanyagbevitelről is. A szezámmagra elsőre talán nem úgy gondolnánk, mint egészségünk megmentője, pedig fogyasztása -igazi szuperélelmiszer lévén- számtalan jótékony hatással bír. A healthshots.com dietetikusa kifejtette, miért ajánlja fogyasztását, különösen télen.
Erősíti az immunrendszert
A betegségek elkerülése szempontjából elengedhetetlen az immunerősítés.

Meleget és energiát ad
„Mivel számos jótékony zsírsav található meg benne, meleget biztosít szervezetünk számára, ez télen pedig kifejezetten jól jön. Ezek a zsírok ráadásul az agy- és sejtműködést is támogatják” – mondja a szakember.

Jót tesz a csontoknak
A szezámmag kalciumtartalma is magas, mely hozzájárul csontjaink egészségének megőrzéséhez. Emellett magnéziumban és vasban is gazdag, ezek pedig elengedhetetlenek testünk megfelelő működése szempontjából.

Szépíti a bőrt
Télen sokan küzdenek bőrszárazsággal.

Segít elkerülni a túlevést
Egy kis maroknyi szezámmag jelentősen növeli jóllakottság érzetünket, így elkerülhetjük, hogy a folyamatos éhség miatt túl sokszor nézzünk az édességes fiók felé. Sőt, a szezámmag az emésztést is segíti, melyre a télen lassabbá váló anyagcsere-folyamatok miatt szükségünk is van.

Ha belecsempésszük ételeinkbe a szezámmagot, nem csak ízüknek, de egészségünknek is jót teszünk. Az alábbi recept kipróbálásával például hatékonyan tudjuk beépíteni étkezésünkbe a jótékony magokat.
Szezámbundás krumplifasírt
Hozzávalók
- 40 dkg krumplipüré
- 3,5 dkg szezámmag
- 6 dkg zsemlemorzsa
- 1 teáskanál fokhagymapaszta
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál curry
- Só, olaj a sütéshez ízlés szerint
Keverjük össze egy tálban a hozzávalókat, az olajat kivéve. Készítsünk egyforma golyókat a masszából, majd nyomkodjuk szét őket, hogy laposabb, nagyjából ujjnyi vastagságú „fasírtokat” kapjunk. Süssük ki őket forró olajban, majd a felesleges zsiradékot eltávolítva tálaljuk fűszeres joghurttal, csípős szósszal, zöldségekkel.
