0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

5 ok arra, miért fogyasszuk a tél kedvelt szuperélelmiszerét, a szezámmagot

A téli hidegben jólesnek a melegséget adó ételek, melyeket a szezámmag tökéletesen kiegészít. Nem csak, hogy az íze kellemes, de szervezetünk is meghálálja, ha beépítjük étkezésünkbe az apró magokat.
Sokféleképpen felhasználható az aranyló szezámmag

A hideg idő beköszöntével jobban kívánjuk a tápanyagdúsabb finomságokat. Ám fontos, hogy ezeket kiegészítsük egészséges alapanyagokkal is, hogy az ízélmény mellett gondoskodjunk a megfelelő tápanyagbevitelről is. A szezámmagra elsőre talán nem úgy gondolnánk, mint egészségünk megmentője, pedig fogyasztása -igazi szuperélelmiszer lévén- számtalan jótékony hatással bír. A healthshots.com dietetikusa kifejtette, miért ajánlja fogyasztását, különösen télen.

Erősíti az immunrendszert

A betegségek elkerülése szempontjából elengedhetetlen az immunerősítés.

A szezámmag telis-tele van olyan esszenciális tápanyagokkal, melyek segítenek ebben: cinkben, vasban valamint E-vitaminban is rendkívül gazdag.
Tahini, azaz szezámpaszta

Meleget és energiát ad

„Mivel számos jótékony zsírsav található meg benne, meleget biztosít szervezetünk számára, ez télen pedig kifejezetten jól jön. Ezek a zsírok ráadásul az agy- és sejtműködést is támogatják” – mondja a szakember.

Egy kis maroknyi szezámmag fogyasztása igazi energiabomba, mely segít leküzdeni a téli fáradtságot is.
A fekete szezámolaj számos esszenciális aminosavat tartalmaz

Jót tesz a csontoknak

A szezámmag kalciumtartalma is magas, mely hozzájárul csontjaink egészségének megőrzéséhez. Emellett magnéziumban és vasban is gazdag, ezek pedig elengedhetetlenek testünk megfelelő működése szempontjából.

Sült zöldségekre is szórhatjuk

Szépíti a bőrt

Télen sokan küzdenek bőrszárazsággal.

A szezámmag a benne található antioxidánsoknak, Omega-6 zsírsavaknak köszönhetően segíthet hidratálttá varázsolni bőrünket.
Méltó a szuperélelmiszer jelzőre

Segít elkerülni a túlevést

Egy kis maroknyi szezámmag jelentősen növeli jóllakottság érzetünket, így elkerülhetjük, hogy a folyamatos éhség miatt túl sokszor nézzünk az édességes fiók felé. Sőt, a szezámmag az emésztést is segíti, melyre a télen lassabbá váló anyagcsere-folyamatok miatt szükségünk is van.

Laktató finomság a csicseriborsókrém szezámpasztával

Ha belecsempésszük ételeinkbe a szezámmagot, nem csak ízüknek, de egészségünknek is jót teszünk. Az alábbi recept kipróbálásával például hatékonyan tudjuk beépíteni étkezésünkbe a jótékony magokat.

Szezámbundás krumplifasírt

Hozzávalók

  • 40 dkg krumplipüré
  • 3,5 dkg szezámmag
  • 6 dkg zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál fokhagymapaszta
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál curry
  • Só, olaj a sütéshez ízlés szerint

Keverjük össze egy tálban a hozzávalókat, az olajat kivéve. Készítsünk egyforma golyókat a masszából, majd nyomkodjuk szét őket, hogy laposabb, nagyjából ujjnyi vastagságú „fasírtokat” kapjunk. Süssük ki őket forró olajban, majd a felesleges zsiradékot eltávolítva tálaljuk fűszeres joghurttal, csípős szósszal, zöldségekkel.

A szezámbundás sült fagylalt igazi desszertkülönlegesség
Forrás: healthshots.com

Magazin ajánló: