0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Telelő rétihéja Magyarországon

A kékes rétihéja nagy elterjedésű faj, tőlünk északra egész Eurázsiában költ. Magyarországon a XX. század elején még költött, de ma már csak telelni jár hazánkba.

Az első példányok általában szeptember közepén érkeznek ide, a vonulás november közepén tetőzik. A Kárpát-medencébe érkező példányok egy része továbbmegy a délebbi tájak felé, de sokan egész télen itt maradnak, és csak márciusban indulnak vissza költőhelyükre.

Hazánkban évente mintegy 500 kékes rétihéja telel, ebből a legtöbb a Hortobágy térségében.

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül is több helyszínen vannak tradicionális telelőhelyei, ezek egyike a kardoskúti Fehér-tó térsége, pontosabban a Lófogó-ér, ahol általában tíz példány tölti a hideg évszakot. Idén az eddig megfigyelt legnagyobb mennyiség öt példány volt.

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül is több helyszínen vannak tradicionális telelőhelyei, ezek egyike a kardoskúti Fehér-tó térsége.
Forrás: Wikipédia/ Stephan Sprinz
A kékes rétihéják legfontosabb téli tápláléka a mezei pocok.

Ebből a rágcsálóból most bőven van a térségben, így a héják is könnyen tudnak zsákmányt szerezni. Vadászati technikájuk hasonlít a többi rétihéjáéhoz: imbolyogva, alacsonyan repülnek a rövid füvű legelők vagy a gabonatarlók, lucernatáblák felett (így pásztázzák a területet), s ha megpillantják a zsákmányt, akkor hirtelen lecsapnak rá. Egész nap aktívak, de a hajnali és alkonyati órákban vadásznak a legintenzívebben. Napnyugta előtt beszállnak éjszakázó helyükre. Általában egy zsombékos részt választanak, ahol az összeborult növénycsomókon kényelmesen pihenhetnek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: