0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A tavaszi belvízhelyzet a következő hónapokban hulló csapadéktól függ

A csapadék kis mennyisége és a fagypont alatti hőmérsékleti értékek alapján a héten a belvízi elöntések fokozatos csökkenése várható, de a tavaszi belvízhelyzet a következő hónapok csapadékmennyiségétől függ.
Belvízzel borított terület a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Újfehértó határában január 4-én (Balázs Attila/MTI

Jelenleg országosan 26 890 hektár a belvízzel elöntött területek nagysága az országban – tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság -, amelyből 7 146 hektár vetés, 5 001 hektár szántó, 6 109 hektár rét-legelő és 8 634 hektár egyéb művelési ághoz tartozó terület. A belvízzel elöntött területek nagysága az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén a legnagyobb, összesen 11 320 hektár, amelyből 2 098 hektár vetés, 1 626 hektár szántó, 1 511 hektár rét-legelő és 6 085 hektár egyéb művelési ághoz tartozó terület. Komolyabb gondokat egyelőre csak a Kisalföldön okoz a belvíz.

Január második hetében mind a 12 vízügyi igazgatóság folytatott belvízvédekezést, 38 szakaszon volt I. fokú és 15 szakaszon II. fokú belvízvédelmi készültség. Összesen 300 szivattyútelep van készültségben, amelyeken január 8-án 4,8 millió köbmétert emeltek át, a tározókban, holtágakban és medrekben betározott vízmennyiség 37,3 millió köbméter.
A belvízzel elöntött terület nagysága 1940 és 2023 között. Az elmúlt több mint 80 év viszonylatában az idei belvízhelyzet egyelőre nem tűnik komolynak (Garfika: ovf.hu)

Az Országos Vízjelző Szolgálat 9-i előrejelzése szerint a következő hat napban a várható területi csapadékátlag 0,1-0,5 milliméter között alakul. A csapadék kis mennyisége és a fagypont alatti hőmérsékleti értékek alapján rövid távon a belvízi elöntések fokozatos csökkenése várható, de a tavaszi belvízhelyzet a következő hónapok csapadékmennyiségétől függ. A talajok viszonylag telítettek az őszi-téli csapadékok következtében, ami növeli a belvíz kialakulásának veszélyét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: