0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

GM repceolajtól lesz finomabb a lazac?

A Norvég Élelmiszerbiztonsági Hatóság jóváhagyott egy lazactakarmányban használható genetikailag módosított repceolajat.
Lazacfilé – fontos, hogy élénk színe legyen
forrás: pixabay.com

Amikor a halak tengeri eredetű omega-3-at tartalmazó növényi olajat esznek, több omega-3 halmozódik fel a húsukban, és jobb a pigmentáció, illetve kevesebb a sötét folt is.

A világ nem tud elegendő mennyiségű tengeri omega-3 zsírsavat tartalmazó összetevőt előállítani; a kereslet nagyobb, mint a kínálat.

Bente Ruyter, a Nofima vezető tudósa sok éven át végzett kutatásokat annak kiderítésére, hogyan növelhető a tenyésztett lazac szervezetében az omega-3-tartalom. Az egyik lehetőség a genetikailag módosított repceolaj.

Repcetábla
fotó: mmg/Csatlós Norbert

Repceolaj

„A Norvég Élelmiszerbiztonsági Hatóság jóváhagyott egy lazactakarmányban használható genetikailag módosított repceolajat. Az iparággal közösen végzett sokéves kutatás elvezetett minket odáig, hogy a növény tengeri omega-3 zsírsavakat termel”

– mondta Ruyter.

Ez a repce a közönséges repce egyik változata. A Nofima által kutatott olajat biztosító repcét a CSIRO ausztrál kutatószervezet a Nuseed céggel együttműködve genetikailag módosította és fejlesztette ki. Ennek eredményeként több omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelyre a lazacnak szüksége van az egészség megőrzéséhez, és amelyek az emberek számára is előnyösek.

Az olajat a repcemagból vonják ki, és nem hordozza a növény módosított genetikai anyagát.

„Sok éven át folytak a kutatások annak megállapítására, hogy ez az olaj felhasználható-e haltakarmányban” – mondta Ruyter.

A tudósok megállapították, hogy alkalmas, és a Norvég Élelmiszerbiztonsági Hatóság is jóváhagyta a használatát.

Repcemag
fotó: mmg/Csatlós Norbert

EPA és DHA

A természetben a tengeri mikroalgák EPA és DHA nevű omega-3 zsírsavakat termelnek. Ezután a rákfélék megeszik ezeket a mikroalgákat, a halak pedig a rákféléket. Ezért az EPA és a DHA a halakba kerül.

Nehéz volt ezekből a zsírsavakból elég magas szintet bevinni a tenyésztett lazacba. Ezért mikroalgagéneket helyeztek a repcébe, hogy az is képes legyen ugyanazokat a zsírsavakat előállítani. Amikor az olajat haltakarmányban használják, a tudósok azt találták, hogy a halak jobban teljesítenek, több omega-3 zsírsavat halmoznak fel, kevesebb lesz a sötét folt és a halhús jobb vörös színt kap.

Tenyésztett lazac
forrás: pixabay.com

Nincs elég vad hal

„A halolaj globális termelése stabil: több vadon élő halat fenntartható módon már nem lehet kifogni. Ezért a halolaj évről évre egyre kevésbé elérhető az akvakultúra-ipar számára” – mondta Ruyter.

2000-ben a lazactakarmány 30% halolajat tartalmazott. 2020-ban ez 10%-ra csökkent.

„Kutatásaink azt mutatják, hogy nem egészséges a lazac számára, ha ilyen alacsony (10%) omega-3 szint van a takarmányban. A lazacok kevésbé lesznek robusztusak, és a húsuk színe is halványabb. Az ipar ezért ismét elkezdte növelni az omega-3 zsírsavak szintjét a takarmányban”

– mondta.

Tengeri lazactenyészet
forrás: pxhere.com

Új omega-3 forrásokra van szükség

„A géntechnológiával módosított repce előállítása nagy növekedési potenciállal rendelkezik, és valószínűleg az omega-3 fontos új forrásává válik a haltakarmányban” – mondja Ruyter.

Egészségesebbé teszi a halakat, mintha csak normál növényi olajjal etetnék őket. A lazacnak bizonyos mennyiségű omega-3-ra is szüksége van a takarmányban, hogy izmaik elnyerjék a finom rózsaszín színt. A Nofima kutatása azt is kimutatta, hogy az omega-3-ban gazdag repceolaj csökkentette a sötét melaninfoltok előfordulását a lazacfilében.

A Nofima korábban kimutatta, hogy a DHA zsírsavnak van ilyen hatása.

Lazacok a hálóban
forrás: pxhere.com

A lazacban található olaj tulajdonságainak dokumentálásához a tudósoknak kísérleteket kellett végezniük édesvízben, zárt tartályokban és tengeri hálós karámokban is. Mindeközben gondoskodniuk kellett arról, hogy semmi ne kerüljön a természetbe. Kísérleteket végeztek a halak életének minden szakaszában.

„A GM repceolaj használatát engedélyezték, az már más kérdés, hogy az ipar használja-e. De úgy gondolom, hogy be fog törni a piacra” – mondta Ruyter.

A kutatást a Norvég Seafood Research Fund finanszírozta a Nuseed és Mowi Tengerkutató Intézettel együttműködve.

Az egyik legkedveltebb szusi nyers lazalból készül
forrás: pixabay.com
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/feedstrategy.com