Amikor a halak tengeri eredetű omega-3-at tartalmazó növényi olajat esznek, több omega-3 halmozódik fel a húsukban, és jobb a pigmentáció, illetve kevesebb a sötét folt is.
Bente Ruyter, a Nofima vezető tudósa sok éven át végzett kutatásokat annak kiderítésére, hogyan növelhető a tenyésztett lazac szervezetében az omega-3-tartalom. Az egyik lehetőség a genetikailag módosított repceolaj.
Repceolaj
– mondta Ruyter.
Ez a repce a közönséges repce egyik változata. A Nofima által kutatott olajat biztosító repcét a CSIRO ausztrál kutatószervezet a Nuseed céggel együttműködve genetikailag módosította és fejlesztette ki. Ennek eredményeként több omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelyre a lazacnak szüksége van az egészség megőrzéséhez, és amelyek az emberek számára is előnyösek.
„Sok éven át folytak a kutatások annak megállapítására, hogy ez az olaj felhasználható-e haltakarmányban” – mondta Ruyter.
A tudósok megállapították, hogy alkalmas, és a Norvég Élelmiszerbiztonsági Hatóság is jóváhagyta a használatát.
EPA és DHA
Nehéz volt ezekből a zsírsavakból elég magas szintet bevinni a tenyésztett lazacba. Ezért mikroalgagéneket helyeztek a repcébe, hogy az is képes legyen ugyanazokat a zsírsavakat előállítani. Amikor az olajat haltakarmányban használják, a tudósok azt találták, hogy a halak jobban teljesítenek, több omega-3 zsírsavat halmoznak fel, kevesebb lesz a sötét folt és a halhús jobb vörös színt kap.
Nincs elég vad hal
„A halolaj globális termelése stabil: több vadon élő halat fenntartható módon már nem lehet kifogni. Ezért a halolaj évről évre egyre kevésbé elérhető az akvakultúra-ipar számára” – mondta Ruyter.
2000-ben a lazactakarmány 30% halolajat tartalmazott. 2020-ban ez 10%-ra csökkent.
– mondta.
Új omega-3 forrásokra van szükség
„A géntechnológiával módosított repce előállítása nagy növekedési potenciállal rendelkezik, és valószínűleg az omega-3 fontos új forrásává válik a haltakarmányban” – mondja Ruyter.
Egészségesebbé teszi a halakat, mintha csak normál növényi olajjal etetnék őket. A lazacnak bizonyos mennyiségű omega-3-ra is szüksége van a takarmányban, hogy izmaik elnyerjék a finom rózsaszín színt. A Nofima kutatása azt is kimutatta, hogy az omega-3-ban gazdag repceolaj csökkentette a sötét melaninfoltok előfordulását a lazacfilében.
A Nofima korábban kimutatta, hogy a DHA zsírsavnak van ilyen hatása.
A lazacban található olaj tulajdonságainak dokumentálásához a tudósoknak kísérleteket kellett végezniük édesvízben, zárt tartályokban és tengeri hálós karámokban is. Mindeközben gondoskodniuk kellett arról, hogy semmi ne kerüljön a természetbe. Kísérleteket végeztek a halak életének minden szakaszában.
„A GM repceolaj használatát engedélyezték, az már más kérdés, hogy az ipar használja-e. De úgy gondolom, hogy be fog törni a piacra” – mondta Ruyter.
A kutatást a Norvég Seafood Research Fund finanszírozta a Nuseed és Mowi Tengerkutató Intézettel együttműködve.