0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Már kapható a 3D nyomtatott vegán lazac: de van, aki megveszi?

A 3D nyomtatott termékek választéka újabb taggal bővült: az európai vásárlók most már ilyen módon készült vegán lazacot is tehetnek kosarukba.
Illusztráció

A Revo Foods nevű élelmiszer startup cég alkotta meg a világ első 3D nyomtatóval készült lazacát, melyet az osztrák vásárlók a kijelölt bécsi üzletekben vásárolhatnak meg. A vállalat létrehozott egy webshopot is, így a többi európai ország lakói is be tudják szerezni a terméket – adta hírül a Business Insider.

Robin Simsa, a Revo Foods vezérigazgatója elmondta, vegán haltermékük állaga pont ugyanolyan, mint az eredetié, elkülönülő rétegekből áll össze.

Ám arra is felhívta a figyelmet, csakúgy, mint a többi húst imitáló növényi alapú készítmény esetében, az íz itt sem egyezik meg 100%-ban.
Illusztráció

A termék létrejötte mérföldkövet jelent azoknak a gyártóknak a piacán, melyek célja, hogy olyan összetevőket és technológiákat fejlesszenek ki, amikkel az óceánok ökoszisztémájának károsítása nélkül tudnak haltermékeket készíteni. Néhány vállalat ennek érdekében növényi alapú haltermékeket gyárt, míg mások laboratóriumban igyekeznek halhúst előállítani.

A Revo Food 3D nyomtatói gombákból és növényi zsírokból készítik az innovatív terméket. A vállalat szerint az ily módon előállított lazac élenjár fenntarthatóság szempontjából.

A lazac ugyanis rendkívül kedvelt, keresett és egészséges alapanyag, mely kisebb karbonlábnyommal rendelkezik, mint például a marhahús. Ám az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint a lazactenyésztés ágazatát nagy mértékben jellemzi a kizsákmányolás. Mindemelett az ENSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy a halászat során rengeteg mikroműanyag kerül az óceánokba, sőt, a halfogyasztással egyre inkább az emberi szervezetbe is.

A 3D nyomtatóval készült vegán hal egyelőre vegyes fogadtatásban részesült: annak ellenére, hogy forgalomba kerülése után nem sokkal már készlethiány lépett fel belőle, sokan túlárazottnak vélik.

A mesterséges lazac kilója ugyanis drágább, mint a természetes halé.

Robin Simsa elmondta, a vállalat folyamatosan azon dolgozik, hogy minél nagyobb mennyiségben és minél alacsonyabb áron tudja értékesíteni termékét.

Illusztráció
Forrás: Business Insider

Magazin ajánló: