0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Ha azt látjuk, más nem szereti a brokkolit, mi sem fogjuk

Tudósok egy kísérlet segítségével megállapították, ha látunk valakit, akinek arca egyértelműen negatív jeleket mutat zöldségevéskor, hajlamosak leszünk mi is elutasítani azt. Ugyanakkor pozitív vélemény esetén valószínűleg mi is kedvelni fogjuk.

brokkoli

Az Aston-i Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, mások non-verbális kommunikációja evés közben, kiváltképp arckifejezésük, befolyásolja-e véleményünket az elfogyasztott ételről – írja a Sky News.

A kísérlet során több mint 200, 18-30 év közötti nő nézett meg videókat arról, ahogy egy másik felnőtt nyers brokkolit eszik. A szereplők evés közben pozitív (mosolygó), negatív (undorodó) valamint semleges arckifejezéseket mutattak.

Azok az alanyok, akik a negatív mimikát tartalmazó videókat nézték meg, kisebb arányban adtak pozitív visszajelzést a zöldségről annak elfogyasztása után, ám a megkóstolását illetően nem változott hajlandóságuk.

Dr Katie Edwards, a kutatás vezetője elmondta: „Kiderült, hogy ha valaki negatív arckifejezést mutat, miközben nyers zöldséget eszik, csökkenti a valószínűségét annak, hogy az őt körülvevő, felnőtt nők szeretni fogják az étel ízét.

Ám nem csökken annak az esélye, hogy ők is meg akarják kóstolni a zöldséget, arckifejezéstől függetlenül.

Az is elképzelhető, hogy gyermekek vizsgálatakor is ugyanezt az eredményt kapnánk. ”

brokkoli, mosoly
Illusztráció

Hozzátették, a jövőben érdemes lenne valós jelenlét mellett vizsgálni az élelmiszerhez fűződő viszonyt, ahelyett, hogy a kísérletben résztvevők csak videón látnák a reakciókat.

Az eredmény segíthet egy lépéssel közelebb juttatni a kutatókat ahhoz, hogy megértsék a felnőttek ízlését kialakító tényezőket.

zöldségek

Forrás: news.sky.com

Magazin ajánló: