0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 21.

Kevesebb görögdinnyét ültettek

Andalúzia déli részén, a fóliaházairól ismert Almería tartományban mintegy tizedével visszaesik idén tavasszal a görögdinnye termesztőterülete, írja helyi forrásokra hivatkozva a fruchthandel.de portál.

A fiatal gazdák almeríai szövetsége (Asaja-Almería) első becslése szerint tavasszal várhatóan mintegy 10 százalékkal kevesebb görögdinnye érkezhet a legkorábbi spanyol termőterületekről, olvastuk a nemzetközi friss zöldség-gyümölcs kereskedelem német nyelvű szakportálján. Mint írják, ez különösen a Poniente néven ismert térséget, vagyis az Almería városától nyugatra eső részt érinti, miközben Almería városa és az attól keletre eső Níjar környékén nagyjából ugyanannyit ültettek, mint az előző szezonokban. Níjar környékén továbbra is főleg a legkorábbi fajták termesztésében utaznak. A sárgadinnye területében nem várható számottevő változás.

Így a fóliás görögdinnye termesztőfelületét 8100 hektárra, a sárgadinnyéét pedig 2500 hektárra becsülte az Asaja-Almería.

Almeríában már január elején látható, mi várható tavasszal. A télen értékesített zöldségek ára elég stabil, a dinnyéé viszont az utóbbi időben sokszor kiszámíthatatlan volt, ráadásul a növénybetegségektől is sokan tartanak, ezért – főleg a már említett Poniente térségben – jellemző, hogy

inkább megtartják a növényházakban a paprikát, paradicsomot, és nem ültetnek dinnyét.

Almería és Níjar környékén még inkább ragaszkodnak a dinnyéhez a termesztők, de mivel a paradicsom jó ára kitart, nem váltanak nagy lendülettel a dinnyére. Az extra korai és a korai dinnyék felülete mindenesetre nem változott.

Sárgadinnyéből a Piel de Sapo és a nálunk mézdinnye vagy kanári dinnye néven árult, citromsárga héjú fajtákat részesítik előnyben, miközben a nálunk sárgadinnyeként ismert két fő típus, a galia és a kantalup csalódás volt nekik az utóbbi években, ezért ezeket egyre ritkábban látni a földeken,

idézi az Asaja-Almería beszámolóját a fruchthandel.de portál.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu