0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Egy papagáj három év után tért haza. Megmondta a nevét a hatóságoknak

Egy nyugat-afrikai jákópapagáj, amelyet 2020-ban loptak el Franciaországban, egy szokatlan fordulatnak köszönhetően újra találkozott a gazdájával.

Marseille régi kikötőjének közelében próbáltak meg eladni egy jákópapagájt 2023 októberében. A faj törvényes védelem alatt áll, így a vele való kereskedelem illegális. De a feketepiaci értéke gyakran meghaladja a 2000 dollárt, ezért a csempészek számára kihagyhatatlan lehetőséget jelent.

Jákópapagáj (Psittacus erithacus) Fotó: Wikipedia/illusztráció Fotó: Wikipedia/illusztráció

Amikor a rendőrök megvizsgálták a madarat, amelyen nem volt azonosító, a madár többször is kimondta a Jákó szót, ami de facto a neve. Ekkor az egyik rendőrnek eszébe jutott, hogy egy kollégája 2020-ban elvesztett egy ilyen nevű papagájt, és közölte mindenkivel az őrsön, hogy az állat meg fogja adni a nevét, ha megtalálják. Ez valóban meg is történt.

A tulajdonos újra visszakapta a madarat, miután az éjszakát egy jótékonysági állat menhelyen töltötte, ahol megerősítették az állat személyazonosságát. A madár állítólag a nevét kiáltotta, amint meglátta a gazdáját.
Fotó: Wikipedia/illusztráció

Emellett számos, hasonló történet is napvilágot látott az elmúlt években. 2014-ben egy Nigel nevű, brit akcentussal spanyolul beszélő papagáj adott információt hovatartozásáról, és kapta vissza a gazdája Los Angelesben, miután négy évvel korábban eltűnt. 2008-ban egy japán nő felhívta a hatóságokat, miután Tokió egyik külvárosában, a kertjében talált egy elveszett papagájt. A madár megadta a rendőrségnek a gazdája nevét és címét.

A papagájok azon kevés állatok közé tartoznak, amelyek képesek utánozni a hallásból megtanult hangokat. Sokáig nem volt világos, hogy egyes madarak miért jobbak ebben, mint mások. Végül megerősítették, hogy ezt az állat agyának szerkezete és a gének is befolyásolhatják.

Néhány évvel ezelőtt a Duke Egyetem biológusai felfedezték, hogy a papagájok agya némileg másképp épül fel, mint az énekesmadaraké és a kolibriké, amelyeknél szintén megnyilvánul az új hangok megtanulásának képessége.

A papagájok agyában speciális központok – úgynevezett hangmagok – vannak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy új hangokat tanuljanak meg. A jákópapagájok, más néven szürke papagájok  kivételesen beszédesek, amint azt egy érdekes franciaországi eset is bizonyítja.

A papagáj az egyik legnépszerűbb háziállat Európában, az Egyesült Államokban és a Közel-Keleten.

Valószínűleg ezért lehet, hogy 1982 és 2001 között több mint 1,3 millió különleges, vadon befogott papagájt próbáltak meg eladni illegálisan a fekete piacon.

Aki papagájt szeretne tartani, nem kell  a fekete piacon kockáztatnia, megvásárolhatók állatkereskedésekből és minősített tenyésztőktől is.

 

Forrás: focus.pl

Magazin ajánló: