0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Az EU-s piac 14 százalékát fedik le az illegális növényvédő szerek

Az aszály, az inputárrobbanás és a tavalyi drasztikus árcsökkenés miatt nehéz helyzetbe kerültek a növénytermesztők. Ezt használják ki az illegális gyártók és forgalmazók, akik hamis növényvédő szerek tömegével árasztják el a régiós piacokat.
növényvédelem, illegális növényvédő szerek
Görög Róbert, Vajda Beáta, Barna Sándor, Hajnal Gábor és Dobai Tibor az agrárgazdaság aktualitásával foglalkozó konferencia növényvédelmi panelbeszélgetésén
A gyanúsan olcsó inputanyag azonban nagyon sokba kerülhet végül, ha nem használ, sőt, kárt tesz az ültetvényben vagy a felhasználók, illetve fogyasztók egészségében.

Erre figyelmeztettek a szakemberek a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) konferenciáján, az AGROmashEXPO-n.

A növényvédelmi szekcióban Vajda Beátával, a Bayer Hungária Kft. marketing vezetőjével, Barna Sándorral, a Kwizda Agro Hungary Kft. kereskedelmi vezetőjével, Hajnal Gáborral, a BASF Hungária Kft. marketing vezetőjével és Dobai Tiborral, a Syngenta kereskedelmi vezetőjével beszélgetett Görög Róbert, a Magyar Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője.

A növénytermesztőknek el kell fogadniuk, hogy nem tudnak hatással lenni a terményárakra, amiket a világpiac határoz meg, sem pedig az átalakuló klímára. Kutatók egybehangzó véleménye szerint 80 százalék az esélye, hogy a 2024-es év is hozni fog valamilyen időjárási extrémitást– mondta bevezetőjében Dobai Tibor. A klimatikus stressz kezelése elkerülhetetlenné vált a növénytermesztésben.

Mi az, amire hatásuk lehet a növénytermesztőknek?

Például a költségek alakítására, és arra, hogy amit előállítanak, annak legyen kétségbe vonhatatlan a minősége, mert különben nem lesz piacképes!

Az idei évben várhatóan velünk marad az eredetiség dilemmája, és nem árt az éberség. Az elmúlt két évben nagyon megnőtt inputérzékenység ugyanis kitárja a kaput a hamisítványok előtt. Az ilyen szerek veszélyesek lehetnek a felhasználókra, a kezelt növényekre és a maradékok miatt a terményre is, ami eladhatatlanná teheti azt.

Tavaly novemberben Ukrajnában 40-50 ezer hektár kezelésére elegendő hamis növényvédő szert foglaltak le a hatóságok egyetlen összehangolt akcióban, és a tétel lengyelországi, illetve magyarországi céliránnyal várta a szállítást. Itthon ugyanabban a hónapban 60 tonna illegális növényvédő szert foglalt le a rendőrség, ami arra enged következtetni, hogy nem elszigetelt jelenségekről van szó.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: