0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Az EU-s piac 14 százalékát fedik le az illegális növényvédő szerek

Az aszály, az inputárrobbanás és a tavalyi drasztikus árcsökkenés miatt nehéz helyzetbe kerültek a növénytermesztők. Ezt használják ki az illegális gyártók és forgalmazók, akik hamis növényvédő szerek tömegével árasztják el a régiós piacokat.
Dobai Tibor, inputanyagok, gazdálkodó
Dobai Tibor mindenkit arra biztatott, hogy minél hamarabb hozzák meg az inputanyagokra vonatkozó döntéseiket

Az ágazat komoly problémája jelenleg az időtényező is. Számos gazdálkodó ugyanis halogatja a növényvédő szerek és vetőmagok megrendelését a már említett nehéz helyzete miatt. Ez azonban oda vezethet, hogy

a gyártók nem, vagy nem időben tudják majd kielégíteni az igényeket, ami miatt késve indulhat el a szezon.

A szakember mindenkit arra biztatott, hogy minél hamarabb hozzák meg az inputanyagokra vonatkozó döntéseiket.

A terménypiac várhatóan továbbra is bizonytalan marad, és a finanszírozási igény biztosan nőni fog. A gyártók abban tudnak segíteni, hogy a termelők „újra tanulják” a kultúrnövényt: vagyis megmutathatják, mit és hogyan lehet kihozni belőle. Nagy tudású genetikai alapokra szabott egyedi termesztéstechnológiai megoldásokat kínálnak, és támogatást tudnak nyújtani a kockázatkezeléshez, valamint a költségek optimalizálásához is.

„Nem a mindenek feletti spórolás, hanem a csúcsra járatás az ajánlott út”

– fogalmazott a szakember, aki azt is kiemelte: a digitalizáció elkerülhetetlen, de nem célként kell gondolni rá, hanem olyan eszközként, amely megfelelő használat esetén hatékony segítség lehet az eredményes gazdálkodásban.

Vajda Beáta, glifozát, kommunikáció
Vajda Beáta szerint, ami a glifozáttal történt, bármelyik más szerrel is megtörténhet, ezért ebben az ágazatban is felértékelődött a társadalommal folytatott kommunikáció

A bevezetőt követő beszélgetés során szóba került az EU egyelőre elnapolt határozata a növényvédőszer-használat 50 százalékos korlátozásáról. Az ágazati szakemberek szerint nincs elfelejtve a célkitűzés, de nehéz lesz megegyezni a tagországoknak, hiszen a felhasználás jelenlegi mértékében nagyon nagyok a különbségek. Míg Magyarországon átlagosan 1,7 kilogramm hektáronként, Hollandiában 9 kilogramm is lehet. Egy biztos: a növényvédelemmel foglalkozó cégek nagyon sokat költenek kutatás-fejlesztésre, új hatóanyagokra és biológiai megoldásokra.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: