0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Zöldfelületek: ökológiai fordulat

Fel kell ismerni, hogy a települések élhetősége és működése csak magas szintű ökológiai szolgáltatásokat nyújtó zöldfelületek rendszere által biztosítható.
A hagyományos szemléletű zöldfelületmenedzsment nem lesz fenntartható, fejtette ki Szabó József

Elsősorban a gondolkodásban van szükség ökológiai fordulatra és szemléletváltásra mind az épített (élettelen-holt anyagi), mind a zöldfelületi (élő-természeti) beruházásoknál, emelte ki előadásában Szabó József, a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. ügyvezetője a Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület konferenciáján.

A természetalapú megoldásokban törekedni kell a fenntarthatóságra, használni kell az ökológiai szolgáltatásokat, mondta.

Mindenekelőtt fel kell ismerni, hogy a települések élhetősége és működése csak magas szintű ökológiai szolgáltatásokat nyújtó zöldfelületek rendszere által biztosítható, emellett tudatosítani kell, hogy a zöldfelületi rendszerek hagyományos módon való fejlesztésére és menedzselésére nem lesz elég közpénz, hangsúlyozta a szakember. Tehát a költséges fenntartást részben ki kell váltani a zöldfelületek önfenntartó, önműködő folyamatainak.

Az elmúlt években az új ökológiai szemléletű zöldfelületi technológiák sokaságát használták a szakemberek. Nekik köszönhetően sok vállalkozásnál, intézménynél, önkormányzatnál sikerült modern megoldásokat megvalósítani. Ebben nagy szerepe van a magyarországi Green City mozgalomnak, mely egységes holisztikus szemléletté formálta az újfajta megoldásokat, megkezdte a hazai képzéseket és létrehozott egy akkreditációs rendszert.

Az ökologikus zöldfelület-gazdálkodás céljaként az előadó a következőket fogalmazta meg: a települési zöldfelületek olyan átalakítására, növelésére van szükség, mely alacsonyabb létesítési és fenntartási költségekkel maximálja az ökológiai szolgáltatásokat, javítja a városok élhetőségét az urbanizációs és a klimatikus hatások szabályozásával.

Meg kell tanulni, hogy nincs önálló projekt- és természetalapú megoldás (TAM) sem, hálózatosságban, integráltságban és rendszerben kell gon­dolkodni, tervezni, kivitelezni, fenntartani. Már a tervpályázatok kiírásánál figyelni kell az ökológiai szolgáltatásokra, melyhez garanciát jelenthet a Green City akkreditáció és a TAM szemléletű műszaki ellen­őrzés. A tervezésnél, majd a kivitelezésnél és a fenntartásnál is TAM-tapasztalatú, ökologikus szemléletű, Green City-akkreditált szakemberekből álló csa­patokra van szükség. Növelni és ellenállóbbá kell tenni a zöldinfrastruktúrát, a hagyományos szemléletű zöldfelület-menedzsment már sem pénzügyi, sem ökológiai szempontból nem lesz fenntartható.

Illusztráció
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: