0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Megint jönnek a vándormadarak, megint jön a madárinfluenza

Az influenzavírusok ősidők óta velünk élő kórokozók, amelyek között egyaránt vannak az embereket, illetve az állatokat megbetegítő változatok. Minden télen a lakosságon végigsöpör egy-egy influenzajárvány, meg egy a madarakon is.

Az állatokra veszélyes influenzavírusok közül a madárinfluenza a legismertebb, a legtöbb gondot annak magas patogenitású (magas fertőző képességű) változata okozza.

madárinfluenza vadmadarak
A vad- és házi madarak leggyakrabban ivás közben, vízparton érintkeznek
forrás: mmg archív

Ez is egy régóta ismert változata a kórokozónak – már a múlt század közepén jelen volt hazánkban is. Azonban akkor az alacsony patogenitású madárinfluenza Ázsiában okozott kisebb lokális járványokat.

– A tudósok 1996-ra teszik azt az időpontot, amikor vándorló vadmadarakban megjelentek a magas fertőző képességű változatok. Ezek a madarak pedig elhurcolták a vírust Európába és a világ más tájaira is

– mondta el az MMG Direkt adásában Vajda Lajos, a Nébih Országos Járványvédelmi Központjának igazgatója.

2006-ban volt egy nagy járvány Európában, hazánkban pedig 2016-ban tört ki egy újabb nagy járvány. 2020 óta folyamatosan jelen van a vírus hazánkban, és már nemcsak a vándorló, hanem az itt élő vadmadár-állományban is.

A fertőzés tünetei között vannak idegrendszeriek, de visszaesik a madarak étvágya, vízfogyasztása és lázasak lesznek, bizonyos esetekben elhullanak. Bár vannak olyan vírusvariánsok is, amelyek nem okoznak komoly tüneteket, és csak a baromfitartó gazdaságokban a kötelező mintázási eljárások derítettek fényt a jelenlétükre.
madárinfluenza libák
Libák szabad tartásos telepen
forrás: mmg archív
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: