0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

A lejárt szavatosságú fűszer veszélyes?

Lehet, hogy a fűszeres fiók tele finom fűszerekkel, amelyeket az évek során felhalmozott, de nem használt fel? Minden fűszernek van lejárati ideje. Ugyanúgy bánjunk velük, mint más romlandó élelmiszerrel, vagy meg lehet őket menteni?

A lejárt szavatosságú fűszerektől nem betegszünk meg, ha főzéskor használunk belőlük. A gond más velük. A lejárt szavatosságú fűszer ugyanis az ízélményt befolyásolja, vagyis se illata, se aromája és az állaga is más, mint amikor megvásároltuk. A chili például veszít az erejéből, a szárított zöldfűszereknek az illóolaja illan el.  Ezeket még mindig bele tehetjük az ételbe, de már ne várjunk tőlük olyan hatást, mint, amikor megvásároltuk.

fűszer, fűszerek befőttes üvegben

Ha tudjuk, hogy bizonyos fűszerekből kevesebb fog fogyni, azokból kisebb kiszerelésűt válasszunk, vagy vegyünk frisset, mert az egyrészt tovább eltartható, másrészt sokkal intenzívebb ízvilágú, mint az előre őrölt változat.

Az idők végezetéig ugyan nem tarthatók el, de az őrölt fűszerek több mint egy évig, az olyan levelek, mint például a babérlevél, körülbelül egy évig állnak el. A friss, darálatlan ételízesítők szavatossága 1-2 év. A magvak és a gyökerek akár 3 évig is bátran használhatóak.

Az eltarthatóság szempontjából fontos, hogy ne hagyjuk őket párás helyen, mert a magas páratartalom rontja a minőségét, de nem kedvez a magas hőmérséklet és a közvetlen napfény sem. Ne tartsuk őket se hűtőben, se a sütő mellett.

fűszer

Még friss a fűszer?

Hogyan állapítsuk meg, hogy éppen hol tartanak a fűszereink?  A fűszerek frissességéről a  szaglásunkkal győződhetünk meg leginkább., a lejárt szavatosságú fűszerek ugyanis rendszerint veszítenek jellegzetes illatukból, ami azt jelenti az aromájuk sem a régi már, ekkor pedig már nincs sok értelme az ételünkbe szórni.

De még ekkor sem kell a szemétben végeznie az értékes fűszereknek.

illatos gyertyaFelhasználhatók például több kézműves projekthez. Készíthet velük illatos gyertyát. Egyszerűen olvassza meg a viaszt, adjon hozzá kókuszolajat, gyömbért, szegfűszeget, vaníliát és fahéjat. Öntse mindent egy formába, és kész a gyertya. A saját szappankészítés egy másik kézműves projekt, amelyhez fűszerek használhatók. Ha fűszereket ad a kézműves szappanhoz, az nemcsak remek illatú lesz, de a kis darabkák természetes hámlasztóként is működnek.

A lejárt szavatosságú fűszerek segíthetnek távol tartani bizonyos rovarokat. A rovarok és bogarak ugyanis bizonyos fűszereket undorítónak találnak, ezért elriasztják őket. Egyszerűen tegyen egy kis bazsalikomot, levendulát, rozmaringot, kakukkfüvet, babérlevelet, kaprot vagy fokhagymát egy tasakba, és helyezze el otthonában azokon a helyeken, ahol több bogarat lát, mint szeretné. Ezek után gyorsan el fognak tűnni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: