0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Palacsinta Nap van! De mi ez és miért ünnepeljük mindig máskor?

Serpenyőket, lekvárokat elő, itt a Palacsinta Nap! Sőt, idén egy héttel előbb szerepel a naptárban, mint tavaly. De hogyan lehetséges ez?

Legyen szó kakaósról, lekvárosról vagy fahéjasról, a palacsinta minden évszakban kicsik és nagyok kedvence. Ma, február 13-án pedig itt tökéletes alkalom, hogy engedjünk a csábításnak és kenjünk néhány tekercset. Ez a nap ugyanis az úgynevezett Palacsinta Nap, mely nem is újkeletű esemény, hiszen eredete évszázadokra nyúlik vissza – írja az Independent.

palacsinta

Egyház és palacsinta

A keresztény Húshagyókedd napja minden évben egyben a Palacsinta Nap dátuma is. A rákövetkező napon, Hamvazószerdán kezdődik a keresztények Böjtje, mely bizonyos élelmiszerek elhagyásával jár 40 napon át, Húsvétig. Ezt megelőzően van az utolsó alkalom arra, hogy a vallási hagyomány követői élvezzék a finom falatokat, mielőtt meghatározott időre elhagynák azokat.

Az évszázadok során bizonyos kultúrák – például az angolszász vidékeken – hagyományává vált, hogy a nagyböjtöt megelőzően palacsintát fogyasszanak.

Innen kapta a jeles nap a Palacsinta Nap nevet is.

palacsinta

Hogy kezdődött?

A böjtölést megelőző palacsintaevés eredete egészen a 16.századi Angliáig nyúlik vissza. Ekkor ugyanis a keresztény egyház gátat szabott böjt alatt a tojás, a vaj és a zsír fogyasztásának. Mivel a hívek nem szerették volna, hogy a meglévő alapanyagok kárba vesszenek, kénytelenek voltak felhasználni készleteiket.

Innen született a palacsintasütés gondolata.

A szokás már akkoriban is olyannyira elterjedtté vált, hogy néhány helyen az aznapi déli harangszó egyet jelentett a sütés kezdetével.

palacsinta

Forrás: independent.co.uk

Magazin ajánló: