Legyen szó kakaósról, lekvárosról vagy fahéjasról, a palacsinta minden évszakban kicsik és nagyok kedvence. Ma, február 13-án pedig itt tökéletes alkalom, hogy engedjünk a csábításnak és kenjünk néhány tekercset. Ez a nap ugyanis az úgynevezett Palacsinta Nap, mely nem is újkeletű esemény, hiszen eredete évszázadokra nyúlik vissza – írja az Independent.
Egyház és palacsinta
A keresztény húshagyókedd napja minden évben egyben a Palacsinta Nap dátuma is. A rákövetkező napon, hamvazószerdán kezdődik a keresztények böjtje, mely bizonyos élelmiszerek elhagyásával jár 40 napon át, húsvétig. Ezt megelőzően van az utolsó alkalom arra, hogy a vallási hagyomány követői élvezzék a finom falatokat, mielőtt meghatározott időre elhagynák azokat.
Innen kapta a jeles nap a Palacsinta Nap nevet is.
Hogy kezdődött?
A böjtölést megelőző palacsintaevés eredete egészen a 16.századi Angliáig nyúlik vissza. Ekkor ugyanis a keresztény egyház gátat szabott böjt alatt a tojás, a vaj és a zsír fogyasztásának. Mivel a hívek nem szerették volna, hogy a meglévő alapanyagok kárba vesszenek, kénytelenek voltak felhasználni készleteiket.
A szokás már akkoriban is olyannyira elterjedtté vált, hogy néhány helyen az aznapi déli harangszó egyet jelentett a sütés kezdetével.