0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Nem országos méretű, de több vármegyében jelentős probléma

Az idén a FeHoVa vadgazdálkodási konferenciájának célkeresztjében a vadkár és az ezzel összefüggésben álló nagyvadállomány növekedése állt.

Fotódokumentáció ott, ahol nagy a baj

Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztály vezetője az Országos Vadgazdálkodási Tanács (OVT) 2022-es megalakulásának céljáról beszélt, melyben kiemelten fontos szerepet játszik a vadgazdálkodási szakmapolitikai célkitűzések megfogalmazása, a vadgazdálkodás, vadászati igazgatás és kutatás szakmai és érdekképviseleti szervezetek vadászati ágazatot érintő egységes álláspontjának megformálása.

Kiemelte az elektronikus nagyvadelejtési jel kidolgozását, amely egyelőre csak néhány, a legnagyobb mértékű vadkárt elkönyvelő vármegyében tevékenykedő vadászatra jogosult számára előírás.

Ennek lényege a nagyvad tényleges elejtésének fotóval való igazolása, ezáltal azoknak a vadászatra jogosultaknak, akik az éves vadgazdálkodási tervükbe eddig csak papíron könyvelték el a kiírt nagyvadelejtés-számot, most ténylegesen hasznosítaniuk kell a tervben előírt mennyiséget. Az OVT jövőbeli rendelkezései között szerepel az utakon kihelyezett vadveszélyt jelző tábla felülvizsgálata, mondván, azok elvesztették jelentőségüket azáltal, hogy szinte minden útszakaszon láthatók. Ennek következményeként a jövőben, rendeltetésüknek megfelelően, csak ott lesznek kihelyezve ilyen táblák, ahol valóban indokolt.

A továbbiakban el fogják törölni egyes trófeás nagyvadfajoknál a mínuszpontos elejtések utáni szankciókat ott, ahol az adott nagyvadfaj csak váltóvadként él, nincs kialakult állandó állománya.

Ellenben szigorítani fogják a vadkár ellen kiépített kerítések engedélyeztetését, az ilyen területeken pedig szankcionálják a vadkárok megtérítésének mértékét, ami azzal magyarázandó, hogy a vadkerítések által beszorított vad nagyobb mértékű kárt képes okozni a növénykultúrában. Végezetül pedig a vad belterületen okozott kártételének kérdéskörét is átvizsgálják a közeljövőben.

Azokon a területeken kell drasztikus nagyvadlétszám-csökkentést végezni, ahol az ténylegesen indokolt

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: