0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Nem országos méretű, de több vármegyében jelentős probléma

Az idén a FeHoVa vadgazdálkodási konferenciájának célkeresztjében a vadkár és az ezzel összefüggésben álló nagyvadállomány növekedése állt.

Gazdasági okai vannak

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a tavaly novemberben tett, nagy port kavaró bejelentésének tisztázásával kezdte előadását, pontosabban a gazdálkodók megalapozott vadkárköveteléseinek, a vadásztársaságokkal lefolytatott eljárásoknak, peres ügyeknek a NAK általi átvállalásáról informált. A NAK álláspontja szerint a vad által okozott mező- és erdőgazdasági károk mértéke évente a megtérített 3 milliárd forint többszörösére tehető. Úgy fogalmazott, kijelentéseit többen is eltorzították.

Győrffy Balázs: azoknak a gazdálkodóknak azoknak segítjük érvényesíteni a vadkárt, akik minden kötelezettségüket teljesítik, és megalapozott a vadkárkövetelésük a vadászatra jogosulttal szemben

–Lokális szinten valós probléma a nagyvadállomány túltartása, amely jelentős vadkárt eredményez.

Az adatok szerint a becsült nagyvadlétszám 15 vármegyében haladta meg a fenntartható mennyiséget,

ezért ezeken a területeken az éves vadgazdálkodási terveket úgy kellene meghatározni, hogy az egyensúlyt teremtsen az ottani élőhely vadeltartó képessége és a nagyvadállomány között. Az már bizonyított, hogy a vadkerítésekkel csak koncentrálódik a vadhatás, és nincs is annyira szükség, mint amennyit a gazdálkodók jelenleg telepítettek. A gazdálkodók részéről is elvárt és kötelességük a vadkármegelőzés. Ezért csakis azoknak segítik érvényesíteni a vadkárt, akik minden kötelezettségüket teljesítik, és megalapozott a vadkárkövetelésük a vadászatra jogosulttal szemben. Hogy miért most döntött a kamara arról, hogy segítse a gazdálkodókat a jogosan követelt vadkár mihamarabbi kifizetésében, azt a jelenlegi – a történelmi aszállyal, majd az ukrán gabona okozta piaci zavarral sújtott – gazdasági környezet diktálta. A gazdálkodóktól számos jelzés érkezik, hogy egyáltalán nincsenek abban a helyzetben, hogy finanszírozzák a vadászok tevékenységét. Le kell szögeznem:

a legfontosabb cél, hogy a gazdákat edukáljuk a kármegelőzésre,

ismertessük velük a kötelezettségeiket, és segítsük a felek közötti megegyezést, akár egy, a vadászati érdekképviseleti szervezetekkel közösen létrehozott békéltetőtestület keretei között.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: