0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

A szív- és érrendszert védő vitaminok és más anyagok

Szívünk, ez a bonyolult izomtömeg állhatatosan mozog mellkasunk közepén, miközben menedzseli testünk minden porcikájának tápanyagokkal történő ellátását.

Az általa mozgásban tartott vérnek 240 ezer kilométernyi érhálózatot kell bejárnia nap mint nap. De szívünk egészségének megőrzéséhez tetemes mennyiségű vitális anyag szükségeltetik.
Szervezetünknek rengeteg koleszterinre van szüksége. Viszont nem különösebben szorul a táplálékkal bejuttatott koleszterinre, mivel önmaga is fáradhatatlanul termeli. Ezek a vegyületek az érpályában utazva jutnak el rendeltetési helyükre. Azonban ha ott szabad gyökökbe botlanak, megromlanak, és ha nincs jelen elegendő antioxidáns, oxidálódnak és tapadóssá válnak. Ezután könnyebben beleragadnak az érfalba, megkeményítve és beszűkítve azt.

E-vitamin

Erre a vitaminra többek között azért van égető szükségünk, mert hatástalanítani tudja a szabad gyököket. Rendkívül előnyös vérhígító hatása is, „folyékonyabb” állapotban tartja a vért, ezzel könnyebbé teszi az áramlását (ami a kisebb keresztmetszetű hajszálerek környékén különösen áldásos). Csökkenti a gyulladást, védi az idegrendszer, a haj és a bőr egészségét.

A megfelelő E-vitaminellátottság csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélyét. Érdemes megjegyezni, hogy a magas zsírtartalmú diétát folytatóknak szükségük lehet vitaminpótlásra, mert ez a táplálkozási forma hihetetlenül nagy mennyiségű E-vitamint igényel. Forrásai: nyers olajos magvak, hidegen sajtolt olajok.

C-vitamin

Amikor egy átlagos antioxidáns ártalmatlanít egy szabad gyököt, elveszít egy elektront, és maga is szabad gyökké válik. Az E-vitaminnak ezért jön jól, ha bőségesen fogyasztunk  C-vitamint, mert segíthet neki regenerálódni.

Szóval a C-vitamin nemcsak a szabad gyököket intézi el, hanem lényegében újrahasznosítást is végez.

Az meg már csak hab a tortán, hogy az erek rugalmasságára és tisztaságára is figyel. Forrásai: nyers zöldségek és gyümölcsök.

citrusok

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: