0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Kedvező változások szele

A 2024-es pályázati menetrendről, a támogatási feltételek kedvező változásairól, az utóbbi években az agráriumot sújtó nehézségekre választ jelentő, a növénytermesztésben követhető alkalmazkodási stratégiákról is beszélt Feldman Zsolt.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Egyesület Egerben rendezett szakmai fórumán jelezte: 2024 februárjától megkezdődik a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között 2.900 milliárd forint keretösszegű új agrár- és vidékfejlesztési támogatás pályázati meghirdetése.

Fotó: Vermes Tibor

Az idei tervezett menetrendet az Agrárminisztérium megjelentette. Mindenkinek az az érdeke, hogy ezt a jelentős összeget minél hatékonyabban használják fel a gazdálkodók. Ezért például

a pályázati értékeléskor kiemelt hangsúlyt fektetnek azoknak a beruházásoknak a támogatására, amelyeknél a hozzáadott érték megléte, a termelői együttműködés, vagy a tartós beszállítói kapcsolat igazolható.

Feldman Zsolt említést tett arról, hogy a kisebb és nagyobb vállalkozások számára külön beruházási felhívások előkészítésén dolgoznak azért, hogy kis-és a nagyobb pályázóknak ne kelljen versenyezniük egymással. Emellett a bázislétszámtartási kötelezettség kikerült a támogatási feltételek közül, ez szintén jelentős segítség a gazdálkodóknak.

Az agrártárca a pályázat nyerteseit további eszközökkel segíti,

tervezik a beruházási hitelekhez kapcsolódó kamatköltségek elszámolhatóságát vagy például megteremtik a biztosítékmentes előlegfinanszírozás lehetőségét.

Fotó: Vermes Tibor

Az államtitkár szólt a gazdálkodóktól elvárható alkalmazkodásról is. Mint fogalmazott, a piaci környezet, valamint az éghajlat tartós változása miatt ma már nem lehet ugyan úgy termelni, mint húsz-harminc évvel ezelőtt. A szántóföldi növénytermesztésben a hatékonyságjavítás, az inputanyagokkal való tudatosabb gazdálkodás, a technológiai fegyelem, vagy akár a kevéssé intenzív termesztési technológiák alkalmazása jelentheti az előrelépést. A termelési szerkezet differenciálása is hozzájárulhat a hatékony gazdálkodáshoz.

A hagyományos termelési szerkezetben a prémium minőségű, egészséges, speciális fehérje- vagy rosttartalmú gabonák piacilag stabil pontot jelenthetnek.

A széles körben jelenleg termesztett kultúrnövényeken kívüli alternatív szántóföldi kultúrák –  cirok, köles, olajlen, pillangós virágúak, szója, mák, rozs, tritikálé – termesztésbe vonása lehet egy válasz a felmerülő problémákra.

Ez is érdekelheti:

Óvatos bizakodás 2024-re

Történelem és természet szimbiózisa

Forrás: AM közlemény

Magazin ajánló: