Igazából van még egy nagyon fontos szerepük: segíthetnek egyensúlyban tartani a vércukorszintet. A bennünk található zsírok és rostok jelentős telítőértékkel bírnak, szénhidráttartalmuk lassabban hasznosul, nem növelik meg gyorsan a vér cukortartalmát, így nincs szükség rengeteg inzulinnal sebtében lenyomni.
Hummusz
Leggyakrabban a csicseriborsó köré szerveződő kence vagy mártogatós. A csicseri remek alap, édesen és sósan egyaránt megállja a helyét, jól kombinálható sokféle zöldséggel, fűszerrel. Érdemes minél gyakrabban fogyasztani, mert csökkenti a koleszterinszintet és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának rizikóját. Mérsékli az étkezés után bekövetkező vércukorszint-emelkedést. Segít rendben tartani a székletet, táplálja a bélflórát és magas telítőértéke révén hosszan tartó jóllakottságot biztosít.
Babkrém
Lassan emésztődnek, elhúzódóan emelik meg a vércukorszintet, hosszan ellátják a szervezetet energiával, csökkentik a koleszterinszintet. Védő hatással vannak a szívre és az érrendszerre. Kombináljuk bátran különféle fűszerekkel, ízesítőanyagokkal. Összezúzhatjuk egy villa segítségével, vagy turmixoljuk simára, ahogy tetszik.