0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Tippek lóvásárlás előtt 3.

A tanácsokat nemcsak a teljesen kezdő lótartóknak érdemes elolvasni, a tapasztaltabb lovasok is gazdagodhatnak néhány hasznos információval.
Ha elkészült az állatorvos jelentése, olvasd el alaposan, hogy biztos lehess benne, nem hagytál ki egy fontos megjegyzést sem. Ha kiderül bármilyen probléma, kérd ki az állatorvos véleményét, hogy ennek ellenére megvedd-e a lovat vagy sem. Közben ne feledd, az állatorvos csak arról az állapotról tud véleményt mondani, amelyet az adásvételi vizsgálat napján tapasztalt, a jövőbe ő sem lát.

Kis szerencsével a ló átmegy az állatorvosi vizsgálaton és elkezdheted tervezni a jövőt új négylábú társaddal. Ha a ló nem megy át az állatorvosi vizsgálaton, ez akkor sem jelenti automatikusan a lóvásárlás végét. Beszéld át a lehetséges következményeket az állatorvossal, mérlegeld, hogy megvan-e a megfelelő tudásod, lehetőségeid a probléma kezelésére. Néhány eladó nyitott lesz a ló árának mérséklésére is, de ha az állatorvosod egyértelműen azt tanácsolja, hogy ne vedd meg a lovat, akkor azt javasoljuk, fogadd meg a tanácsát.

Utolsó kérdések, fizetés

Tehát megtaláltad a neked legmegfelelőbbet a rengeteg eladó ló között, átment az állatorvosi vizsgálaton és kész vagy átadni a pénzt az eladónak. Abban segítünk, hogy ne bukj el az utolsó akadálynál. Íme, néhány kérdés és szempont, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. (A lovakra vonatkozó adásvételi szerződés általános szabályairól a Pegazus 2023/8. számában volt szó, érdemes ezt a cikket is elolvasni.)

  • Ha még nem tetted meg, kérd el az útlevelet. Lóútlevél nélkül nem lehet lovat értékesíteni, az okirat nélkül a ló nem hagyhatja el a telephelyét! Ellenőrizd le a ló leírását, korát, egyéb adatait.
  • Amikor megkötöd az adásvételi szerződést, kérhetsz próbaidőszakot, ami lehetővé teszi, hogy a lóval tölts egy bizonyos időt, hogy lásd, valóban egymáshoz valók vagytok-e. Ezt viszont ne várd el az eladótól, ne lepődj meg, ha elutasítják, csak kevesen egyeznek bele. Amennyiben mégis belemegy az eladó a próbaidőszakba, feltételeket fog támasztani, ezért a későbbi félreértések elkerülése végett nagyon alaposan olvasd el a szerződés „apróbetűs” részeit is.
  • A végső ár megszületésénél teljesen elfogadott az alkudozás, a legtöbb eladó elfogadja ezt, kivéve, ha a hirdetésben szerepelt, hogy „alku nélküli ár”.
  • Megkérdezheted, hogy megvásárolhatod-e a ló mellé a felszerelését is, például nyerget, takarókat stb. Ezzel időt és pénzt takaríthatsz meg.
  • Miután szóban megegyeztetek az eladási feltételekről, kérd, hogy mindezt írásban is fektessétek le.
  • Mindig kérj írásos nyugtát és kérd meg az eladót, írja le, mire alkalmas az eladott ló (pl. iskolaló, első póni kisgyerekeknek stb.)
Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: