0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Gyorsan érik a spanyol paradicsom, nagyon lement az ára

Kifejezetten meleg volt a január Spanyolországban, ezért tempósan érik a paradicsom a növényházakban. Ráadásul nemcsak Spanyolországban, de a Marokkóban és Törökországban is nagy a kínálat, ezért gyorsan csökkentek az árak. Egy darabig legalábbis.

Mióta a meteorológiai mérések elkezdődtek, nem igazán volt ennyire meleg január Spanyolországban, és ez a paradicsomtermésen is meglátszik, írja az agrárpiaci információkat gyűjtő és elemző németországi AMI adataira hivatkozva a fruchthandel.de portál.

A 7. naptári héten, vagyis február 12–18. között a fürtös paradicsomot 2,20 eurós kilóáron kínálták a németországi kiskereskedelemben, a koktélparadicsom pedig 5,03 euróba került (forintra átszámolva ez azt jelenti, hogy 1000 forint alatt volt a fürtös és 2000 alatt a koktél ára, ez manapság tényleg nem megszokott).

Ezzel jelentősen elmaradtak az előző évi szinttől, és a 2019–2022-es évek átlagától is. A kereslet folyamatosan nőtt az árak csökkenésével, és ahogy az áruházak egyre intenzívebben akciózták a paradicsomot.

Úgy tűnik azonban, hogy az árak erőteljes csökkenése egyelőre véget ért – nem utolsósorban azért, mert a franciaországi, a belgiumi és a spanyolországi gazdatiltakozások a közelmúltban megnehezítették a kereskedelmet.

Németországban egyébként a paradicsomot hetek óta erőteljesen reklámozzák. A február 19-ével kezdődött 8. héten az élelmiszer-kiskereskedők már a második egymást követő héten az AMI munkatársai 73 reklámkiadványban találkoztak vele (ennek kétharmada koktélparadicsomról szól), és ugyanennyiszer hirdették az élelmiszerkereskedelmi láncok a múlt héten is. Tavaly a 8. héten egyáltalán nem volt ilyenről szó, a 2023-as szezon ezen szakaszában feleennyiszer sem akciózták a paradicsomot a láncok. A származási országokat illetően Spanyolország, Hollandia és Marokkó a top három beszerzési hely.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: