0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Inváziós állatfajok Magyarországon – 1.rész

Egy pici, színes bogár és egy házi kedvencként tartott hüllő: két faj, amelyek emberi beavatkozás nélkül sosem jelentek volna meg hazánkban. Látszólag ártalmatlanok, ám jelenlétük nagy mértékben veszélyezteti Magyarország őshonos faunáját.

A termeszetvedelem.hu meghatározása alapján: „Inváziósnak azokat az idegenhonos, természetes elterjedési területükön kívül előforduló, ott megtelepedni képes, és térhódításukkal a természetes életközösségeket veszélyeztető fajokat nevezzük, amelyek minden esetben emberi közvetítéssel jutnak el természetes elterjedési területeiken kívülre.”

A nyilvántartások szerint, jelenleg több, mint húsz invazív –  más néven özön vagy adventív – állatfaj telepedett le az országban, amelyek jelenléte komoly környezeti és gazdasági kockázatokat jelent, valamint csökkenti a biodiverzitást.

Harlekinkatica

Elterjedése

harlekin katicaA harlekin- vagy keserűkatica (Harmonia axyridis) a katicabogarak (Coccinellidae) családjába tartozó ragadozóbogár. Kelet-Ázsia erdeiben őshonos, előfordulási területe eredetileg Dél-Szibériától Dél-Kínáig húzódott. Észak- Amerikába az 1920-as, míg Európa egyes államaiba az 1960-as években – levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából –, mesterségesen telepítették be. Évtizedeken keresztül hatékonyan vette fel a kártevőkkel a harcot, azonban az ezredfordulóra teljesen kikerült a termelők kontrollja alól: a kivadult populációk elszaporodtak és olyan országokban is tömegesen megjelentek, ahol korábban sosem fordultak elő.

Magyarországon a faj első példányát Merkl Ottó entomológus észlelte 2008. elején Szigetszentmiklóson, majd rövid idő alatt teljesen elterjedt hazánkban.

Jelenlétének negatív hatásai

Agresszívan terjeszkedő invazív rovar. A legnagyobb veszélyt az őshonos katicafajokra jelenti, mivel nagyobb testméretével, gyors szaporodásával elveszi a természetes élőhelyüket és perifériára szorítja őket a táplálékszerzésért folytatott harcban.

Nem ritka, hogy megeszi a hétpettyes (Coccinella septempunctata) és a kétpettyes katicabogarak (Adalia bipunctata) lárváit, petéit vagy akár az  imágókat is.

katicákEzen felül, komoly károkat képes okozni a mezőgazdaságnak is, hiszen amennyiben nem jut kellő mennyiségű állati eredetű táplálékhoz, előszeretettel fogyaszt bogyós gyümölcsöket, kiváltképpen almát, körtét vagy szőlőt. Utóbbinál gyakran többed magával, nagy egyedszámban összegyűlik a fürtök szemei között és szüretkor sem távozik a termésekről. A must készítésekor a harlekin keserű, alkaloidákat tartalmazó testnedvei belekeverednek a kipréselt folyadékba. A spárgára emlékeztető íz- és illatanyagok jelentősen rontják a bor minőségét, élvezeti értékét.

Forrás: www.invaziosfajok.hu/hu