0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 3.

Sonka és bor házasítása a pácban és az asztalon is

Sonkarikumoknak elnevezett különleges sonkacsaláddal ünnepli fennállásának 111. évfordulóját a Pápai Hús.
A szamorodniban pácolt sonkarikum kecskesajttal, céklával, kapribogyóval, és persze édes szamorodnival „fogyasztandó”
fotó: hba

A hazai szalonna és sonka szektor egyik legnagyobb szereplőjének sonkamestere és termékfejlesztő csapata három speciális ízvilágot álmodott meg a frikandóból készült, 111 napig érlelt füstölt sonkáknak.

A lágy fűszerekben érlelt, feketeborsos, borókabogyós, korianderes egzotikum és a karakteres fűszerezésű bazsalikomos, oregánós, kakukkfüves sonkaínyencség mellett igazi különlegesség a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2018-as Tokaji Szamorodnijában babérlevélell, csillagánizzsal és mustármaggal ízesített Sonkarikum.

„A Sonkarikumokkal a különleges jubileumunkat is meg szeretnénk ünnepelni. A számmisztika szerint az 1-es az újrakezdés és a felfedezés szimbóluma. Termékfejlesztésünkkel pedig éppen azt szerettük volna tükrözni, hogy a hazai húsipar mindig megújulásra törekvő, újdonságokat kereső vállalata vagyunk. A Pápai Hús ráadásul a Consumer Panel Services tavaly év végén készült felmérése szerint, az értékesített mennyiség alapján a feldolgozott termékeknél a bacon a főtt-füstölt húsok és a főtt sonka esetében is a legnagyobb piaci szereplő a brandek közül. Így ki, ha nem mi jelennénk meg itthon egy ilyen igazán rendkívüli, prémium termékkel”

– fejtette ki Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője a termékcsalád Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon tartott bemutatóján.

Tóth Máté
forrás: KNK PR

Tóth Máté, a szőlőbirtok borászatának ügyvezető igazgatója mielőtt az együttműködésre és a sonka pácolására használt borra tért volna, felidézte, hogy a 111-es számról neki J.R.R. Tolkien klasszikus regénye jutott az eszébe.

„A Gyűrűk ura trilógia története Zsákos Bilbó 111. születésnapjával kezdődik. Az író kiemeli, hogy az embereknél valamivel hosszabb életet élő, kis termetű hobbitok különös figyelemmel ünneplik a számismétléseket, úgy mint a három egyest, ahogy ők mondják. A könyvben a születésnapon óriási ünnepséget rendeznek, a hobbitok határtalan étvágyát kielégítő italoktól és ételektől roskadozó asztalokkal, vidám tánccal és varázslatos tűzijátékkal. Ennél nem is kívánok senkinek kevesebbet a 111. születésnapján.”

A kooperációról Tóth Máté elmondta, az szinte természetes a két, hagyományokat őrző és egyidejűleg azokat meg is újító cég között.

„Magyarországon a 20. század viszontagságait követően történelmi brandnek lenni nagyon nagy ajándék, de ugyanakkor nagyon nagy felelősség is. Évtizedek telnek el egymás után, változások követik egymást a technológiában, a gazdaságban, a társadalomban.

Úgy érzem, hogy nem az marad talpon a legtovább, aki a legokosabb, vagy a legügyesebb, hanem az, aki képes alázattal és megbecsüléssel gondolni minden nap azokra, akik generációról generációra megismerik, megszeretik és életük részévé teszik a termékeiket”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy szerinte mind a szőlőbirtok, mind a húsipari cég hasonlóan vélekedik erről.

A sonkakülönlegességek húsvétra szeletelve már a nagyobb áruházláncokban kaphatók lesznek, a „kísérleti termékek” egészben várhatóan karácsony környékén lesznek kaphatók.

A szamorodniban pácolt változat eltér az itthon szokásos ízvilágtól, ám illeszkedik abba a világszerte hódító trendbe, amelyben édes bort kínálnak egy sós húshoz vagy sajthoz: esetünkben édes szamorodnit, de a más pápai sonkák mellé öt-, illetve hatputtonyos aszút ajánlanak.

Szappanos Péter
forrás: KNK PR

Nem véletlen persze, hogy ennyire szokatlan termékcsaláddal jelent meg a Pápai a piacon.  Szappanos Péter kifejtette, hogy

az élelmiszeripar és azon belül is a húsipar markáns átalakuláson megy keresztül az egész világon. A sikerhez új szemléletre, bátor döntésekre, új, a fogyasztók kíváncsiságát felkeltő termékekre van szükség.

A társaság pedig éppen ebbe az irányba tett egy érdemi lépést a Sonkarikumokkal.

Az 1913-ban alapított pápai üzem tevékenységének része a füstölt és hőkezelt húskészítmények, sonka és szalonna előállítása, előhűtött és fagyasztott húsok készítése, valamint a sertésvágás, darabolás. A nagy hazai húsipari vállalat közül elsőként a Pápai az évtized elején vegán, húspótló termékek gyártását is megkezdte, sőt, a szektorban azóta is unikális jelleggel kínálnak a fogyasztók számára vegán, húshelyettesítő készítményeket. A vállalat mintegy 700 főt foglalkoztat, beszállítói révén pedig további 1800-2000 környékbeli embernek nyújt megélhetést.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu