A hazai szalonna és sonka szektor egyik legnagyobb szereplőjének sonkamestere és termékfejlesztő csapata három speciális ízvilágot álmodott meg a frikandóból készült, 111 napig érlelt füstölt sonkáknak.
A lágy fűszerekben érlelt, feketeborsos, borókabogyós, korianderes egzotikum és a karakteres fűszerezésű bazsalikomos, oregánós, kakukkfüves sonkaínyencség mellett igazi különlegesség a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2018-as Tokaji Szamorodnijában babérlevélell, csillagánizzsal és mustármaggal ízesített Sonkarikum.
– fejtette ki Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője a termékcsalád Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon tartott bemutatóján.
Tóth Máté, a szőlőbirtok borászatának ügyvezető igazgatója mielőtt az együttműködésre és a sonka pácolására használt borra tért volna, felidézte, hogy a 111-es számról neki J.R.R. Tolkien klasszikus regénye jutott az eszébe.
A kooperációról Tóth Máté elmondta, az szinte természetes a két, hagyományokat őrző és egyidejűleg azokat meg is újító cég között.
„Magyarországon a 20. század viszontagságait követően történelmi brandnek lenni nagyon nagy ajándék, de ugyanakkor nagyon nagy felelősség is. Évtizedek telnek el egymás után, változások követik egymást a technológiában, a gazdaságban, a társadalomban.
– jelentette ki, hozzátéve, hogy szerinte mind a szőlőbirtok, mind a húsipari cég hasonlóan vélekedik erről.
A sonkakülönlegességek húsvétra szeletelve már a nagyobb áruházláncokban kaphatók lesznek, a „kísérleti termékek” egészben várhatóan karácsony környékén lesznek kaphatók.
A szamorodniban pácolt változat eltér az itthon szokásos ízvilágtól, ám illeszkedik abba a világszerte hódító trendbe, amelyben édes bort kínálnak egy sós húshoz vagy sajthoz: esetünkben édes szamorodnit, de a más pápai sonkák mellé öt-, illetve hatputtonyos aszút ajánlanak.
Nem véletlen persze, hogy ennyire szokatlan termékcsaláddal jelent meg a Pápai a piacon. Szappanos Péter kifejtette, hogy
A társaság pedig éppen ebbe az irányba tett egy érdemi lépést a Sonkarikumokkal.
Az 1913-ban alapított pápai üzem tevékenységének része a füstölt és hőkezelt húskészítmények, sonka és szalonna előállítása, előhűtött és fagyasztott húsok készítése, valamint a sertésvágás, darabolás. A nagy hazai húsipari vállalat közül elsőként a Pápai az évtized elején vegán, húspótló termékek gyártását is megkezdte, sőt, a szektorban azóta is unikális jelleggel kínálnak a fogyasztók számára vegán, húshelyettesítő készítményeket. A vállalat mintegy 700 főt foglalkoztat, beszállítói révén pedig további 1800-2000 környékbeli embernek nyújt megélhetést.