A paradicsom könnyen hozzáférhető és olcsó zöldség, amely fogyasztása a benne található antioxidáns és antimikrobiális bioaktív molekuláknak köszönhetően számos egészségügyi előnnyel jár. Bár antioxidáns tulajdonságait már kívülről fújjuk, antimikrobiális tulajdonságait még nem nagyon vizsgálták.
A vizsgálat fő célja az volt, hogy kiderítsék, a paradicsom és a paradicsomlé képes-e elpusztítani az enterális kórokozókat, köztük a Salmonella Typhit, és ha igen, milyen tulajdonságaik vannak, amelyek miatt működnek.
A tudósok először laboratóriumban tesztelték, hogy a paradicsomlé valóban megöli-e a Salmonella Typhit. Miután megbizonyosodtak róla, hogy igen, megnézték a paradicsom genomját, hogy megtalálják az érintett antimikrobiális peptideket, azokat a kis fehérjéket, amelyek károsítják a mikrobákat összetartó baktérium membránt.
A kutatók kiválasztottak négy lehetséges antimikrobiális peptidet, és tesztelték, hogy mennyire működnek a Salmonella Typhi ellen. Ez a módszer segített megtalálni két antimikrobiális peptidet, amelyek hatásosak a hastífuszt okozó baktérium ellen. Továbbá számítógépes szimulációkat is használtak, hogy többet tudjanak meg arról, hogy az antimikrobiális peptidek hogyan pusztítják el a Salmonella Typhit és más bélrendszeri kórokozókat.
Szerencsére a paradicsom olyan zöldségféle, amely kellemes íze és széles körű kulináris felhasználása miatt világszerte rendkívül népszerű.
Emellett a paradicsom előnye, hogy számos, eltérő éghajlati viszonyokkal rendelkező régióban termeszthető. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének 2021-es jelentése szerint Ázsia a világ vezető paradicsomtermelője, a termesztett zöldségek 64,8 százalékát teszi ki.
Ez is érdekelheti: