0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 14.

Meglepő felfedezés a paradicsom jótékony hatásáról

Egy új kutatás szerint a paradicsom, számos jótékony hatása mellett elpusztítja az emésztőrendszer és a húgyutak egészségét károsító baktériumokat, köztük a hastífuszt okozó Salmonella enterica baktériumot is.

A paradicsom könnyen hozzáférhető és olcsó zöldség, amely fogyasztása a benne található antioxidáns és antimikrobiális bioaktív molekuláknak köszönhetően számos egészségügyi előnnyel jár. Bár antioxidáns tulajdonságait már kívülről fújjuk, antimikrobiális tulajdonságait még nem nagyon vizsgálták.

A Cornell Egyetem kutatói a paradicsomlé és a paradicsomból származó antimikrobiális peptidek antimikrobiális tulajdonságait vizsgálták az élelmiszer eredetű kórokozókkal szembeni hatékonyságuk tekintetében, különös tekintettel a Salmonella enterica, Typhi szerotípusú, főként az embereket érintő és a hastífuszért felelős kórokozóra.

A vizsgálat fő célja az volt, hogy kiderítsék, a paradicsom és a paradicsomlé képes-e elpusztítani az enterális kórokozókat, köztük a Salmonella Typhit, és ha igen, milyen tulajdonságaik vannak, amelyek miatt működnek.

A tudósok először laboratóriumban tesztelték, hogy a paradicsomlé valóban megöli-e a Salmonella Typhit. Miután megbizonyosodtak róla, hogy igen, megnézték a paradicsom genomját, hogy megtalálják az érintett antimikrobiális peptideket, azokat a kis fehérjéket, amelyek károsítják a mikrobákat összetartó baktérium membránt.

A kutatók kiválasztottak négy lehetséges antimikrobiális peptidet, és tesztelték, hogy mennyire működnek a Salmonella Typhi ellen. Ez a módszer segített megtalálni két antimikrobiális peptidet, amelyek hatásosak a hastífuszt okozó baktérium ellen. Továbbá számítógépes szimulációkat is használtak, hogy többet tudjanak meg arról, hogy az antimikrobiális peptidek hogyan pusztítják el a Salmonella Typhit és más bélrendszeri kórokozókat.

Megerősítést nyert, hogy a paradicsomlé hatékony a Salmonella Typhi, annak hipervirulens változatai és más, az emésztőrendszer és a húgyutak egészségét károsító baktériumok elpusztításában.

Szerencsére a paradicsom olyan zöldségféle, amely kellemes íze és széles körű kulináris felhasználása miatt világszerte rendkívül népszerű.

Tudjuk, hogy a paradicsom igazi vitaminbomba, amely ráadásul kevés kalóriát tartalmaz, viszont bőségesen található benne likopint, polifenolokat és vitaminokat, ami jótékony a szervezetünk számára.

Emellett a paradicsom előnye, hogy számos, eltérő éghajlati viszonyokkal rendelkező régióban termeszthető. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének 2021-es jelentése szerint Ázsia a világ vezető paradicsomtermelője, a termesztett zöldségek 64,8 százalékát teszi ki.

Ez is érdekelheti:

Díszítő káposzták

Gombászás: Menjünk biztosra!

Forrás: focus.pl

Magazin ajánló: