0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

A szőlők fejedelme, Mathiász János

Mathiász János, a világhírű tudós, szőlőnemesítő és borász születésének 185. évfordulójára készült el A Szőlők Királya című dokumentumfilm, amely a nagy szőlőnemesítő munkássága előtt tiszteleg.

Mathiász János, a világhírű tudós, szőlőnemesítő és borász születésének 185. évfordulójára készült el A Szőlők Királya című dokumentumfilm, amely a nagy szőlőnemesítő munkássága előtt tiszteleg.

Mathiász János világhírű szőlőnemesítő és borász életét és munkásságát mutatja be Bárány Krisztián legújabb filmje, A szőlők királya, amelynek zárt körű díszbemutatóját február 22-én, Mathiász születésnapján tartották az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Stumpf István köszöntőjében Vikár Béla szavait idézte:

Mathiász János hajnalcsillag a magyar szőlészet, borászat egén. Élete példamutatás. Nem üstökös volt Ő, a szőlők, borok koronázatlan királya, hanem tündöklő állócsillag, mely bevilágítja a jövő útját, valóra váltja költőink legszebb álmát.”

Nincsen olyan szőlész és borász, aki ne hallott volna róla, aki ne tudná, hogy Mathiász János áldozatos munkájával hozzájárult a szőlészeti-borászati kultúra fejlődéséhez hazánkban, a szőlőtermesztés és szőlőnemesítés területén pedig világhírnévre tett szert.

Többek között neki köszönhetjük, hogy a filoxérától megmentette a Tokaji borvidék fajtáit. Legendája egyedülálló, boraival, csemegeszőlőivel több, mint kétszáz világversenyt nyert. Életműve felvételt nyert a Magyar Nemzeti Értéktárba is.

Darányi Ignác Földművelésügyi Miniszter így írt róla: „itt maga a magyarok Istene beszél Mathiász János ajkairól. Boruljatok térdre magyarok és imádkozzatok, adjatok hálát a Mennyek Atyának, hogy ilyen lángészt teremtett számunkra…”. Arany János szavait idézve: „Mathiász János olyan a szőlészetben, borászatban, mint Petőfi a költészetben”. Legbizalmasabb barátja, gróf. Andrássy Gyula a borok királya és a szőlők fejedelmeként beszélt róla és világverő tokaji borait 1848-as honfivérnek nevezte.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: