0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 19.

Jó hír a görögdinnye rajongóinak

Az idei globális – és így hazai – szintű jó dinnyeszezonra utaló első jel, hogy a görög szakma jelezte, előbb szüretelnek, és nagyobb termést várnak, mint a tavalyi szezon során.

Nasos Zafirakis, a Zafirakis Fruits exportvállalat tulajdonosa 10%-os vetésbővülést vár az idei évben 2023-hoz képest. Mint Zafirakis elmondta, januárban kezdtek el fóliaházban vetni, márciusban már a szabadban történő vetésre készülnek. Az enyhe tél és a korai tavasz kedvez a termésnek, így a legutóbbi két szűkös esztendőt követően jelentősnek mondható terméshozam-növekedés várható.

görögdinnye

Az enyhe időjárás természetesen a klímaváltozás hatása, ami azonban rövid távon meglepően jó hatással van a görögdinnye-termesztésre.

A korai tavasz nem csak a hozamot, de a minőséget is növeli, hacsak – 2023-hoz hasonlóan – nem kap túl sok esőt a tavasz folyamán. Hangsúlyozni kell azonban, hogy

csak rövid távon ilyen pozitív a kép.

A klímaváltozás árnyoldalai – mint mindnyájunkat – a dinnyetermesztőket is érinti, egyre nagyobb kihívás például a megfelelő mennyiségű öntözővíz biztosítása. Fontos ezért, hogy az iparági szereplők is minél inkább át tudjanak állni a fenntartható technológiák alkalmazására.

Magyarországon a görögdinnyét a talajhőmérséklet miatt csak májusban érdemes kiültetni, viszont egészen jó minőség érhető el itthon is, amit akár szeptemberben is élvezhetünk.

Ez is érdekelheti:

Első lépések a precíziós gyümölcstermesztés felé

A víz tudja a dolgát

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ freshplaza.com

Magazin ajánló: