
fotó: mmg/Bokor Ádám
De a szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a globalizációnak köszönhetően számos veszélyes toxintermelő gombát importálunk a trópusokról.
Például számos trópusi mezőgazdasági terméket a nagy távolságú szállításhoz becsomagolnak, lehűtenek, lefagyasztanak, ami kedvez a terméken szennyeződésként jelenlévő gombák túlélésének, majd itthon felmelegítjük, kicsomagoljuk és a gombák spórái máris tömegesen szóródnak szét.
Ha pedig jó feltételeket találnak, mondjuk egy meleg, rosszul szellőző konyhában, elkezdenek megtelepedni. Ahogy pedig hazánk klímája változik, a természetben is egyre könnyebben élnek meg.
A másik, amit szintén fontos lenne tudni, hogy a nem itt termett gyümölcsök héját, maradványait nem dobhatjuk el akárhova.

forrás: mmg grafika
Banánhéjat eldobni nem ugyanaz, mint amikor egy almacsutkát elhajítunk az erdőben!