0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Miért kell banánevés után kezet mosni?

A klímaváltozás hatására a jelenleg hazánkban élő mikroszkópikus gombák helyét átvehetik az idegenhonos fajok. Ennek pedig komoly egészségügyi kockázatai is lehetnek - erről volt szó az MMG Direkt adásában.

Pollenszemek, gombaspórák, a gombák toxinjai, baktériumok, növényi eredetű részecskék, apró rovarok, amelyeket a szél sodor, bőrrészecskék, különféle illat- és szaganyagok, bármilyen biológiai eredetű anyag, ami a levegőben terjed. Ezek a szállongó részecskék okozói lehetnek allergiának, a falak penészedésének, a gabonaféléket fogyasztásra alkalmatlanná tévő mikotoxin-fertőzéseknek.

E légkörben szálló részecskék vizsgálatával az aerobiológia tudománya foglalkozik. Arról, hogy mennyire nem tudjuk, mi is van körülöttünk a levegőben, dr. Magyar Donát aerobiológussal, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ munkatársával beszélgettünk.

A Kertészet és Szőlészet idei első számában Megyesi Éva A zöldszakma közegészségügyi felelőssége című írásában olvashattunk arról, mi is az a növényvakság. Ennek egyik formája, amire Magyar Donát az allergiagyógyszerek reklámjaiban figyelt fel.

Ezekben ugyanis szinte kivétel nélkül szép, de nem allergén növények jelennek meg, miközben az emberek nagy része nem képes felismerni a hazánkban talán a legtöbb allergiás megbetegedést okozó parlagfüvet. A szakember szerint ezt a növényvakságot elsősorban a tudatlanság okozza.

– Azt hiszem, nagyon fontos lenne az oktatásban bizonyos egészségügyi aspektusokat bevezetni. Középiskolában a komplex természettudomány tantárgy kereteibe például nagyon beleillenének az olyan ismeretek, amelyek hétköznapi módon segítik azokat, akik odafigyelnének az egészségükre. Ez általában véve javítana az emberek egészségi állapotán Magyarországon.

Az én közelebbi szakterületem az allergén gombák. Most az általános iskolai, sőt középiskolai tananyagban is annyi van a gombákról, hogy az erdőben nő a csiperke, meg esetleg a mesegomba, a légyölő galóca.
De amikor én valahol elmondom, hogy a penészek ártalmasak, sok ember csodálkozva néz. Évekig élnek az emberek olyan lakásban, ami penészes, és nem tudatosul bennük, hogy ők ettől megbetegedhetnek.

Másfelől egyre terjednek a kézműves sajtok, szalámik, amiken a nemespenész helyett ártalmas gombák telepednek meg – mondta el a szakember, aki már találkozott olyan „kormos sajttal”, amelyet nem nemespenész-, hanem kórokozó gombák és poratkaürülék-kéreg borított.

Élelmiszervásárláskor jó tehát résen lenni, a címkéket elolvasni, és persze ott a „fogyasztók támogatására” a Nébih is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: