A banánhéj például a trópusokról behurcolt gombák forrása lehet. Hiába fertőtlenítik csomagolás előtt a gyümölcs külsejét, mert ezek az úgynevezett endofita gombák benne élnek a növényi szövetben, a banánhéjban. Ha pedig akár a penészes banánt, vagy evés után annak a héját kidobják a kertbe, illetve kirándulás közben bárhová a földre, fennáll a veszélye, hogy ezek a gombák, érintkezve a talajjal, növényekkel, és akár meg is telepedhetnek.
Szerencsére mindez egy kis odafigyeléssel megelőzhető. A szakember azt javasolja, hogy együnk inkább hazai termesztésű gyümölcsöt, de ha már mindenképp trópusira fáj a fogunk, a maradványokat szakszerűen komposztáljuk.
A komposztálás ugyanis elpusztítja a nemkívánatos kórokozókat. (Érdemes megjegyezni, hogy a nem bio déligyümölcsök és citrusfélék héján olyan vegyszermaradványok fordulhatnak elő, amelyek megnehezítik a lebomlást).

forrás: mmg grafika
De kísérleteik alapján Magyar Donát arra is figyelmeztet, hogy a klímaváltozás hatására a jelenleg hazánkban élő mikroszkópikus gombák helyét átvehetik az idegenhonos fajok. Ennek pedig komoly egészségügyi kockázatai is lehetnek.
