A tanulmány – melyet az Appetite nemzetközi kutatási folyóirat publikált áprilisban – megállapította, hogy egyes gyerekek egyes ételeket fiúsnak, míg más ételeket lányosnak tartanak. A kutatásban a kutatók a 8-10 éves gyerekeknek különféle ételeket kínáltak, köztük szendvics hozzávalókat, csirkefalatkákat, gyümölcsöket, zöldségeket, édességeket, csipszeket és különféle italokat.
Minden gyerek külön, bármiféle mennyiségi és időkorlát nélkül fogyaszthatta el az elé tett élelmiszereket, és a kutatók megvizsgálták, hogy a gyerekek miből és mennyit fogyasztottak el.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok a fiúk, akiknél jelentős a társadalmi elvárás, vagy hajlamosak arra, hogy a mások által elvártaknak megfeleljen, sokkal kevesebb gyümölcsöt és zöldséget ettek. Ugyanezt az összefüggést a lányoknál nem állapították meg.
– mondta Nichole Kelly, a tanulmány egyik társzerkesztője.
„Minden étel minden ember számára megfelelő, nemtől függetlenül” – mondta Kelly. Ezért is nagyon fontos a szülők, nagyszülők, pedagógusok kommunikációja is, amikor az egyes ételekről van szó, fontos, hogy azok ne kapjanak címkéket, miszerint például a gyümölcs fogyasztás lányos, a húsevés pedig inkább fiús.
A kutatás során az is kiderült, hogy a szülők és a gyerekek étkezési viselkedésében szoros kapcsolat áll fenn.
– jegyezte meg Kelly.
Az Oregoni Egyetem szerint ez az első olyan kutatás, amely dokumentálja a gyerekek étkezési preferenciáit, és megmutatja, hogy egyes gyerekek a társadalmi elfogadottság érdekében szempontjából képesek az elfogyasztott ételeiket megválogatni.
A kutatók azt is megállapították, hogy azok a lányok és fiúk, akikre nagyobb hatással van a társadalmi elvárás kevesebb nassolnivalót, pl. chipset, édességet vagy süteményt fogyasztottak, mely ételek „rossz” vagy „egészségtelen” hírében állnak.