0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Berki Gyula – Akit az újdonság hajt

Régóta ismerem, és szinte biztos vagyok benne, hogy Berki Gyula a nyugalom megtestesítője. Beszélgetésünk elején kiábrándít: ha szükséges, fel tudja emelni a hangját.
Egyik alkalommal jött egy hatalmas eső, az etetőkocsival nem lehetett kimenni a földre fölszedni a zöldet, a marhának pedig enni kellett. Akkor kivezényelt bennünket, kézzel raktuk föl két kocsira.

Pár év után kiváló szövetkezet lettünk, magas kitüntetést kaptam én is” – meséli, látták, hogy van benne fantázia, s bár először kényszerként élték meg, utána kialakult bennük, hogy ezt érdemes csinálni. Anyagilag is egyre jobb lett a megbecsülés, fizetésemelés, prémium, év végi juttatások. Elindult fölfelé a kereset, de ehhez nyolc óránál többet kellett dolgozni.

Jött a rendszerváltás, s elkezdték a cég átalakítását, kft.-ket alapítottak. Egyikük sem tudta, mit kellene csinálni, de Berki Gyula egyben biztos volt, egyben kell tartani a vállalkozást. Indult a vagyonnevesítés, a földosztás, a kárpótlás. Az árverés előtti este összehívták a faluban az érdekelteket, és mindenben egyeztettek. Szerencséjük volt, hogy Pécsről nem tudtak lejönni a földárverésre. A környékükön csak egy idősebb ember vett földet, aranykoronánként ezer forintért, mindenki más ennek feléért.

KSZE taggazdaságként az új technológia hamar megjelent a szövetkezetben. Ahogyan meséli, olyan amerikai kukorica-vetőmagot kaptak, hogy mesés volt, vetettek éjjel-nappal. Azt mondja reggel az egyik traktorosa, valami baj van: alig maradt vetőmag a hátralévő területre. Pedig a vetésterv pontosan meghatározta az anyagfelhasználást, táblára lebontva, mennyi kukorica-vetőmagot kell kijuttatni. Kiderült, hogy a lesodrót kellett volna megfelelően beállítani, de elfelejtették, a tervezett 80 ezer mag helyett kivetettek 105 ezret. Szerencsére nagyon jó év volt, folyamatosan jött a csapadék, az állomány kapott műtrágyát. A végén 14 tonnát arattak hektáronként.

Berki Gyula tehenek
Egymásra épül a növénytermesztés és az állattenyésztés

Az egyenes nyitóbarázda

Bár a növénytermesztés felé húz a szíve, az állattenyésztés is közel áll hozzá. Igyekszik mindkét ágazatra egyformán figyelni. Az ATK-s pályázatot kihasználva elsődleges cél volt a szarvasmarhatelep felújítása, a trágyaelhelyezés megoldása, a biogázüzem megépítése. „Egy német gazdától hallottam, neki mindegy, mennyi a tej átvételi ára, mivel az áram ára alacsonyabb nem lesz, ő már abból is megél. Jártunk ki Németországba, főleg a régi NDK-s területekre, megnézni a biogázüzemeket. Azt mondtam, ezt mindenképpen meg kell csinálni, ebben van a pénz, a jövő. Az utóbbi két év igazolta az elképzelésemet” – hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor a bevétel mellett fontos szempont volt a több lábon állás, a környezettudatosság, a trágyakérdés megoldása, végső soron ezen keresztül 40 ember munkájának a megőrzése.

„Az egyetemen megtanulja az ember a szakmát, de a vezetői képesség más. Kitapasztaltam, kivel hogyan kell bánni. Az emberek nagy részét már ismertem korábbról, volt olyan kollégám, akivel együtt jártunk általános iskolába.

Jóban voltunk az elején. De olyan is megesett, hogy mondtam Géza bácsinak, ez a barázda nagyon görbe, nem lehetne egyenesen meghúzni? Hát gyerünk, mutasd meg! Jól van, gondoltam, üljön le az árnyékba, a fa alá, megmutatom. Mindig szerettem a gépeket, valamilyen szinten értettem is hozzájuk, s kihúztam az öregnek a nyitóbarázdát. Ejha, ennyit mondott, és utána volt respekt” – hangsúlyozta, ettől kezdve elfogadták, amit mondott, próbálták ellenvetés nélkül elvégezni a feladatokat.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: