0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

A madár, amely a legkisebb fiókáit a nagyobbak eleségének szánja

A természetben a legtöbb madár jóval több tojást rak annál, mint ahány fióka végül kirepül. Ez talán pazarlásnak hangozhat, azonban biztosítja, hogy lesz életképes utódja a szülőknek.

A kisebb fiókák feláldozásával sikeresebb a költés

Az eredmények alapján az extra táplálékot kapó tojók átlagosan eggyel több tojást raktak a kontrollhoz képest. A kannibalizmus gyakoribb volt ott, ahol a fészekbe egy további tojás került. Sőt,

az összes áthelyezett tojásból kikelt fiókát megették, de még a nála eggyel idősebb is így végezte. Emellett azonban azoknál a fészekaljaknál, ahol a legtöbb kannibalizmus volt, kettővel több fióka repült ki ahhoz képest, mint ahonnan elvették a tojásokat.
búbosbanka
Fotó: linda1978, Pixabay

Ebből arra lehet következtetni, hogy ha nagy mennyiségű élelem áll rendelkezésre a tojásrakás időszakában, a bankák direkt raknak le több tojást. Ezzel tárolják el az extra táplálékot – írják a szerzők az The American Naturalist tudományos lapban megjelent cikkükben. Az ezekből a tojásokból kikelő fiókák a többiek „éléskamrájaként” szolgálnak, bármilyen durván is hangzik. Segítségükkel a többiek túlélési esélyei javulnak, és ahogy a tanulmányból látszik is, akár kettővel több fiókát képes így kiröptetni a szülőmadár.

Tudományos körökben eddig is ismert volt az éléskamra hipotézis, miszerint a szülők a legfiatalabb utódaikat használják a táplálék tárolására. Korábbi tanulmányból már kiderült, hogy a katicabogaraknál és a tigriscápáknál is létezik ez a viselkedési forma.

A mostani búbosbankás tanulmány azonban az első, mely a gerincesek esetében kimutatta az éléskamra hipotézist. Ráadásul nem kis energiabefektetés szükséges ahhoz, hogy gondozza is a később élelemnek szánt utódját.

„Ami igazán meglepő, hogy milyen agresszív a szülő ebben az esetben” – kommentálta a tanulmányt Vladimir Pravosudov, a Nevadai Egyetem ökológusa. Mivel a búbosbanka elsősorban rovarevő, hosszú, hajlított csőre nem alkalmas a fiókák megölésére és elfogyasztására. Ezért a tojó egyszerűen megragadja a peches legkisebb utódját, és egészben beletömi az idősebb fiókák csőrébe, mely így egészben nyeli le testvérét.

Forrás: Science

Magazin ajánló: