0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 22.

Air fryer: tényleg egészségesebb vagy csak múló divat olaj nélkül sütni?

Hasábburgonya, csirkefalatkák, rántott hús – legtöbbünk nyálelválasztása már ezek puszta gondolatától is elindul. Ha pedig egészségesebben szeretnénk élvezni az ilyesmi finomságokat, tényleg a forró levegős fritőz jelentené a megoldást?

Air fryer, azaz forró levegős fritőz segítségével búcsút inthetünk a bő olajban sütésnek, mely egészségkárosító hatásaival már mindannyian tisztában vagyunk. Ez a fritőz tulajdonképpen egy kis sütőként funkcionál, melyben az ételek a szerkezetben keringő forró levegő hatására sülnek meg. Mindezt úgy, hogy azok

minimális olaj hozzáadásával is kívül ropogósak, belül pedig omlósak maradnak.

air fryer

Sokféle ételt készíthetünk vele: legyen szó burgonyáról, egyéb zöldségekről, húsokról, vagy akár süteményekről, bármelyik megoldható air fryer használatával egészen rövid időn belül is – írja a Cleveland Clinic online portálja.

Na de mitől is egészséges módszer az egyre népszerűbbé váló forró levegős fritőz használata?

muffin sütemény

Kevesebb olaj

Habár nélkülözhetetlen makrotápanyag és számos változata támogatja egészségünket (például az olíva- vagy az avokádóolaj), könnyen túlzásba is vihetjük az olajbevitelt. A zsírok pedig rendkívül kalóriadúsak, majdnem kétszer annyit tartalmaznak, mint a szénhidrátok és a fehérjék. Bő olajban sütés következtében pedig seperc alatt felesleges kalóriák tömkelegét vehetjük magunkhoz.

olajban sütés

Ráadásul nem csak a zsírok mennyisége, hanem azok minősége is problémás lehet. Bő olajos sütéshez ugyanis leginkább magas transzzsírsav-tartalmú olajokat használunk, melyek részben hidrogénezett növényi olajok. Az említett zsírforrások

LDL-koleszterinszintünket gyarapítva növelik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/health.clevelandclinic.org

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.