Air fryer, azaz forró levegős fritőz segítségével búcsút inthetünk a bő olajban sütésnek, mely egészségkárosító hatásaival már mindannyian tisztában vagyunk. Ez a fritőz tulajdonképpen egy kis sütőként funkcionál, melyben az ételek a szerkezetben keringő forró levegő hatására sülnek meg. Mindezt úgy, hogy azok
Sokféle ételt készíthetünk vele: legyen szó burgonyáról, egyéb zöldségekről, húsokról, vagy akár süteményekről, bármelyik megoldható air fryer használatával egészen rövid időn belül is – írja a Cleveland Clinic online portálja.
Kevesebb olaj
Habár nélkülözhetetlen makrotápanyag és számos változata támogatja egészségünket (például az olíva- vagy az avokádóolaj), könnyen túlzásba is vihetjük az olajbevitelt. A zsírok pedig rendkívül kalóriadúsak, majdnem kétszer annyit tartalmaznak, mint a szénhidrátok és a fehérjék. Bő olajban sütés következtében pedig seperc alatt felesleges kalóriák tömkelegét vehetjük magunkhoz.
Ráadásul nem csak a zsírok mennyisége, hanem azok minősége is problémás lehet. Bő olajos sütéshez ugyanis leginkább magas transzzsírsav-tartalmú olajokat használunk, melyek részben hidrogénezett növényi olajok. Az említett zsírforrások