Kovászos kenyér őseink asztalán már nagyjából 5000 évvel ezelőtt is volt. Az ókori egyiptomiak „találmánya” olyannyira népszerűvé vált, hogy a kenyerek zöme egészen az 1800-as évekig kovásszal készült. Ám ekkor kereskedelmi forgalomban is megjelent az élesztő, mely véget vetett a természetes élesztőgombákat és tejsavat tartalmazó kovász uralmának.
Manapság a kovászoskenyér-készítés és -fogyasztás ismét reneszánszát éli, köszönhetően a karanténban töltött időszaknak, amikor is sokan fogtak saját kovász nevelgetésébe. A kovász hosszú távú projekt, hiszen azt „etetni” is kell később liszttel illetve vízzel. Az interneten számos útmutató található kovászneveléshez, mely egy meglepően összetett folyamat.
Az alábbiakban a health.com listája alapján bemutatjuk, miért érdemes kovászos kenyeret választani – legyen szó házi vagy minőségi pékségből származóról.