0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Ezért barnul be az avokádó! De hogyan kerülhetjük el?

Igazán bosszantó tud lenni, amikor a nemrég még élénkzöld színben pompázó avokádó egy szempillantás alatt barnává válik. De jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel mindez elkerülhető!

Sötét foltok

Az avokádóhús felszínén lévő feketés-barnás foltok már a romlás jelei. Ám ha csak egy, különálló barnás foltot látunk, nem szükséges romlottnak nyilvánítani. Ez sem jelent veszélyt egészségünkre nézve, viszont a barnás rész ízetlen. Ha kivágjuk az elszíneződött részt, fogyasztható is a tökéletes ízű avokádó.

avokádó

Kemény állag

Ha avokádónk húsa kemény, rostos állagú, amögött a nem megfelelő hőmérsékleten való tárolása áll.

Mivel a növény vastag szövetrendszerrel rendelkezik, könnyen megtörténhet, hogy a hús külső cellulózszálai nem érnek meg rendesen. Ez előfordulhat túl magas, de túl alacsony hőmérséklet miatt is, pláne, ha gyorsan következik be avokádóhőmérséklet-változás.

Ha azt szeretnénk, hogy minél gyorsabban érjen meg, tároljuk szobahőmérsékleten, így néhány nap múlva akár már fogyasztható is. Almát vagy banánt is tehetünk mellé, ezzel gyorsítva az utóérést. Ám ha lassítani szeretnénk a folyamatot, mert csak később szeretnénk felhasználni az avokádót, tegyük hűtőbe, a hidegben ugyanis lassabban tud érni.

A keményebb állag ugyanakkor még nem egyenlő a romlással, így az avokádó fogyasztása akkor is biztonságos, ha az nem a megszokott krémes textúrával rendelkezik.

Fekete szín

A legnagyobb számban forgalmazott avokádófajta a Hass, mely a növény egyik sötétzöld, dudoros felületű változata.

Az idő előrehaladtával színe egyre sötétebbé válik, ha pedig már teljesen vagy akár csak szinte eléri a fekete színt, túlérett és fogyasztásra alkalmatlan. Színe mellett tapintásra is könnyen megállapítható, romlott-e, hiszen akkor az avokádó nagyon puhává válik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/deseret.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.