Sötét foltok
Az avokádóhús felszínén lévő feketés-barnás foltok már a romlás jelei. Ám ha csak egy, különálló barnás foltot látunk, nem szükséges romlottnak nyilvánítani. Ez sem jelent veszélyt egészségünkre nézve, viszont a barnás rész ízetlen. Ha kivágjuk az elszíneződött részt, fogyasztható is a tökéletes ízű avokádó.
Kemény állag
Mivel a növény vastag szövetrendszerrel rendelkezik, könnyen megtörténhet, hogy a hús külső cellulózszálai nem érnek meg rendesen. Ez előfordulhat túl magas, de túl alacsony hőmérséklet miatt is, pláne, ha gyorsan következik be hőmérséklet-változás.
Ha azt szeretnénk, hogy minél gyorsabban érjen meg, tároljuk szobahőmérsékleten, így néhány nap múlva akár már fogyasztható is. Almát vagy banánt is tehetünk mellé, ezzel gyorsítva az utóérést. Ám ha lassítani szeretnénk a folyamatot, mert csak később szeretnénk felhasználni az avokádót, tegyük hűtőbe, a hidegben ugyanis lassabban tud érni.
Fekete szín
A legnagyobb számban forgalmazott avokádófajta a Hass, mely a növény egyik sötétzöld, dudoros felületű változata.
Az idő előrehaladtával színe egyre sötétebbé válik, ha pedig már teljesen vagy akár csak szinte eléri a fekete színt, túlérett és fogyasztásra alkalmatlan. Színe mellett tapintásra is könnyen megállapítható, romlott-e, hiszen akkor az avokádó nagyon puhává válik.