Az avokádó sokak kedvenc szuperélelmiszere. Nem véletlen, hiszen a krémes finomság számos egészségtámogató tulajdonsággal rendelkezik: E-vitamin és egészséges zsírsavak tömkelege található meg benne. Bőrszépítő, szívbarát hatásai mellett ízre sem utolsó, így kiváló alapanyag mártogatóshoz, adhatjuk salátánkhoz vagy tehetjük egyszerűen pirítósunkra.
Na de miért, és mire kell odafigyelnünk, ha el szeretnénk kerülni a kellemetlenséget?
A barnulás oka nem más, mint az úgynevezett polifenol-oxidáz, mely enzim az avokádóban is megtalálható. Ha pedig ez levegővel érintkezik, a hús színe rögtön változásnak indul. Ugyanis a fenolos vegyületek, így a polifenol-oxidáz is, reakcióba lépnek az oxigénnel – írja a Deseret.
Ha ráadásul az avokádót nem megfelelő hőmérsékleten tároljuk vagy sérül külseje, a folyamat még inkább felgyorsul.
Kemény dudorok
Néhány avokádó belsejében apró, kemény dudorokat találunk. Ezek leginkább a héjhoz közel helyezkednek el, de a mag körül is megjelenhetnek. Arra utalnak, hogy valamiféle hiba következett be termesztésük során, ám nem kell megijedni, nem károsak az egészségre.