0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Ezért barnul be az avokádó! De hogyan kerülhetjük el?

Igazán bosszantó tud lenni, amikor a nemrég még élénkzöld színben pompázó avokádó egy szempillantás alatt barnává válik. De jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel mindez elkerülhető!

Az avokádó sokak kedvenc szuperélelmiszere. Nem véletlen, hiszen a krémes finomság számos egészségtámogató tulajdonsággal rendelkezik: E-vitamin és egészséges zsírsavak tömkelege található meg benne. Bőrszépítő, szívbarát hatásai mellett ízre sem utolsó, így kiváló alapanyag mártogatóshoz, adhatjuk salátánkhoz vagy tehetjük egyszerűen pirítósunkra.

Ám ha egyszer lekerül a fáról, nincs visszaút: az avokádó akár napokon belül bebarnulhat, jelentősen csökkentve ízélményét.

Na de miért, és mire kell odafigyelnünk, ha el szeretnénk kerülni a kellemetlenséget?

avokádó

A barnulás oka nem más, mint az úgynevezett polifenol-oxidáz, mely enzim az avokádóban is megtalálható. Ha pedig ez levegővel érintkezik, a hús színe rögtön változásnak indul.  Ugyanis a fenolos vegyületek, így a polifenol-oxidáz is, reakcióba lépnek az oxigénnel – írja a Deseret.

Ha ráadásul az avokádót nem megfelelő hőmérsékleten tároljuk vagy sérül külseje, a folyamat még inkább felgyorsul.

A következő jelek arra mutatnak, a megvásárolt avokádó nincs a legjobb állapotban, valószínűsíthető, hogy gyorsabban fog bebarnulni.

avokádó

Kemény dudorok

Néhány avokádó belsejében apró, kemény dudorokat találunk. Ezek leginkább a héjhoz közel helyezkednek el, de a mag körül is megjelenhetnek. Arra utalnak, hogy valamiféle hiba következett be termesztésük során, ám nem kell megijedni, nem károsak az egészségre.

Ugyanakkor érdemes kivágni a dudorokat, hiszen nem a legkellemesebb állagúak.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/deseret.com

Magazin ajánló: