0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Ezért barnul be az avokádó! De hogyan kerülhetjük el?

Igazán bosszantó tud lenni, amikor a nemrég még élénkzöld színben pompázó avokádó egy szempillantás alatt barnává válik. De jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel mindez elkerülhető!

Erre figyeljünk vásárláskor

avokádóPróbáljunk olyan avokádót találni, mely nem rendelkezik jól látható esztétikai hibákkal, nem borítják foltok, dudorok. Válasszunk világoszöld avokádót, mert az biztosan nincs túlérve, viszont rövid időn belül meg tud érni.

Ha el szeretnénk kerülni a már felvágott avokádó barnulását, minél inkább el kell zárnunk a levegőtől, hogy ne jöhessen létre oxidáció.

Ennek egyik jó módszere, ha a félbevágott avokádót átkenjük egy kis olajjal, hiszen így megakadályozzuk, hogy levegővel érintkezhessen. Szintén kipróbálhatjuk, hogy – csakúgy, mint az alma vagy a körte esetében – egy kis citromlevet csepegtetünk rá. Fontos, hogy próbáljuk ezek után is biztosítani a légmentest tárolást, vonjuk be valamilyen fóliával, mielőtt eltennénk. Egy időben népszerű trükk volt az avokádó vízben való tárolása, lévén, így tovább eláll. Ám a szakemberek ezt semmiképp sem ajánlják, mivel a hideg víz nem fertőtlenít, elszaporodhatnak benne az avokádó felszínén megtalálható esetleges baktériumok.

Ráadásul minél tovább tároljuk a vízben, annál nagyobb az esélye, hogy az olyan baktériumok mint például a szalmonella, bejutnak az avokádó belsejébe is.

Így ez élelmiszer-biztonsági szempontból semmiképp nem megfelelő eljárás.

Az avokádó a mexikói konyha szerves része, a belőle készült krém, a guacamole is innen indult világhódító útjára. A mexikóiak pedig egy egyszerű trükkel igyekeznek megőrizni annak frissességét: visszateszik a magot az elkészült krémbe – írja a Mindmegette.

guacamole

Ha odafigyelünk ezekre, elkerülhetjük az élelmiszer-pazarlást és számos egészséges finomságot varázsolhatunk avokádóból!
avokádó étel
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/deseret.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.