0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A vietnami gazdák az édesvízért küzdenek

Vietnamban, a Mekong-deltájában - az ország rizses táljának nevezett mezőgazdasági központjában az aszály az ellátást veszélyezteti.

A hónapok óta tartó hőhullám szárazságot hozott, és kiszárította a földet Vietnam Ben Tre tartományában, 130 kilométerre délre az ország egyik üzleti központjától, Ho Si Minh-várostól.

A területet vízfolyások szelik át, de az elhúzódó hőhullám és az eső hiánya sósodáshoz vezet, vagyis a tengerből behatol a folyódeltába a sós víz, ami súlyosan érinti a termést a 90 millió lakosú ország élelmezése szempontjából létfontosságú régióban. Erről ír az AFP nyomán a Phys.org.

Vietnam
Dél-Vietnam
forrás: Wikimedia Commons
„Veszteséget jelent, hogy a rizsföldeket így üresen hagyjuk, mert nincs friss vizünk. Ezért át kell állnom szarvasmarha-tartásra”

– mondta az AFP-nek a 31 éves Thuong földműves, akinek a falujában a buja, nedves rizsföldek helyett, repedezett és száraz területek vannak.

Eső nélkül a családjának még házi használatra sincs friss vize, és a múlt hónapban kénytelen volt 500 000 dongért (20 dollár) a szomszédjától vásárolni azt.

„Nincs földalatti vízforrásunk, a felszíni víz pedig sós” – mondta, miközben apja egy mobil konténerből vizet pumpált a család 1000 literes tárolótartályába.

A Thuong által vásárolt víz szigorúan háztartási használatra szolgál, ivásra, főzésre és fürdésre, öntözésre nem használható.

A sós víz pusztítja a növényzetet
forrás: Pixabay.com

A Mekong-deltába minden évben behatol a sós víz, de az forróbb időjárás és a tengerszint emelkedése – mindkettő az éghajlatváltozás miatt – növeli a kockázatot.

A meteorológus szakemberek szerint a deltát idén szokatlanul hosszú hőhullám sújtja, ami számos területen aszályhoz, a csatornák alacsony vízszintjéhez és sós víz behatolásához vezetett – és figyelmeztetnek, hogy a legrosszabb még hátravan.

Forrás: magyarmezogazdasag.h/Phys.org

Magazin ajánló: