Az eddig is ismert volt, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek károsak lehetnek egészségünkre. Most ráadásul egy új tanulmány 32 különféle betegséggel hozza összefüggésbe ezen ételek túlzott fogyasztását.
Az élelmiszer-feldolgozás lehet a tárolhatóság vagy a felhasználhatóság elősegítésére alkalmas folyamat Ilyen módszer például a hőkezelés, a darálás, a szeletelés, vagy a természetes módon történő tartósítás, illetve a konzerválás. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek esetében azonban az élelmiszert természetes formájától jelentősen eltérő állapotra módosítják, többnyire kémiai eljárások és adalékanyagok hozzáadása révén. Ilyenek például a boltokban kapható készételek, egyes üdítőitalok, csipszek, előre csomagolt pékáruk. Általában magas só- és cukortartalom jellemzi őket, vitaminokban és rostokban azonban szegények.
A kutatók módszertana szerint 14 olyan tanulmányt vetettek alá vizsgálatnak, amelyek a nagymértékben feldolgozott élelmek hatásait vizsgálták, így a keletkezett metaadatok csaknem 10 millió résztvevő által mutatott tendenciák vizsgálatán alapul. Olyan megbetegedésekben találtak kiugrást, mint a mellrák, a vastagbélrák, hasnyálmirigy-rák, alvászavarok, asztma, magas vérnyomás betegség, kóros elhízás, Crohn-betegség, a bél gyulladásos betegségei, zsírmáj, magas vércukorszint.