0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Súlyos betegségekért lehet felelős az ilyen élelmiszerek fogyasztása

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztása elősegítheti egyes ráktípusok kialakulását, de a szív-és érrendszeri, valamint mentális betegségek kockázatát is növelheti.

Az eddig is ismert volt, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek károsak lehetnek egészségünkre. Most ráadásul egy új tanulmány 32 különféle betegséggel hozza összefüggésbe ezen ételek túlzott fogyasztását.

burgonyachips tálban

Az élelmiszer-feldolgozás lehet a tárolhatóság vagy a felhasználhatóság elősegítésére alkalmas folyamat Ilyen módszer például a hőkezelés, a darálás, a szeletelés, vagy a természetes módon történő tartósítás, illetve a konzerválás. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek esetében azonban az élelmiszert természetes formájától jelentősen eltérő állapotra módosítják, többnyire kémiai eljárások és adalékanyagok hozzáadása révén. Ilyenek például a boltokban kapható készételek, egyes üdítőitalok, csipszek, előre csomagolt pékáruk. Általában magas só- és cukortartalom jellemzi őket, vitaminokban és rostokban azonban szegények.

A BMJ tudományos lapban megjelent tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása növeli több szív- és érrendszeri-, valamint tüdőbetegség, egyes rákos megbetegedések, valamint mentális problémák kialakulásának esélyét. A kutatók állítása szerint minél több ipari folyamaton esik át az elfogyasztott élelmiszer, annál károsabb lesz hosszú távon az egészségünkre.

A kutatók módszertana szerint 14 olyan tanulmányt vetettek alá vizsgálatnak, amelyek a nagymértékben feldolgozott élelmek hatásait vizsgálták, így a keletkezett metaadatok csaknem 10 millió résztvevő által mutatott tendenciák vizsgálatán alapul. Olyan megbetegedésekben találtak kiugrást, mint a mellrák, a vastagbélrák, hasnyálmirigy-rák, alvászavarok, asztma, magas vérnyomás betegség, kóros elhízás, Crohn-betegség, a bél gyulladásos betegségei, zsírmáj, magas vércukorszint.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / medicalnewstoday.com

Magazin ajánló: