0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

A helyrevetés előnyei

A tavasz első hónapjában megkezdődik a munka a veteményeskertben – a talaj-előkészítést követően a vetés vagy a palántázás. A zöldségfélék termesztési módjának megválasztásánál a szaporítás mikéntje az egyik legfontosabb kérdés.
A salátát március második felében vetjük, nyári termesztését a meleg talaj akadályozza

Főszabályként elmondható, hogy minél nagyobb a mag, annál mélyebbre vetjük. A legkisebb magvú zeller például a talaj felszínére vetve csírázik legjobban, de sajnos olyan lassan csírázik ki (néha három hét is kell hozzá), amilyen hosszan szinte lehetetlen a környezetét folyamatosan nedvesen tartani. Ez az egyik oka annak, hogy a zellert inkább palántáról szaporítjuk. A legmélyebb vetés a nagymagvú fajoknál (borsó, bab, csemegekukorica) 5-8 cm.

A melegigényes babot legalább 12 °C-os talajba vessük
A melegigényes babot legalább 12 °C-os talajba vessük

A vetés legkorábbi időpontját a talaj állapota, elsősorban a hőmérséklete határozza meg. Szakkönyvek, szakcikkek leírják azt a minimum talajhőmérsékleti értéket, aminél érdemes elkezdeni a vetést. Nem mindig egyértelmű, de ez a vetés mélységében mért hőmérsékletre értendő. Hidegebb talajba vetve a csírázás elhúzódik, közben nő a megbetegedési kockázat.

A növények fejlődése szempontjából lehetséges legkorábbi vetésidőnél sok esetben később vetünk, mert a melegebb talaj gyorsabb fejlődést eredményez, jobb kelési aránnyal.

A korai időszakban sokszor az is eltolja a vetésidőpontot, hogyha a talaj túl nedves (későbbi vetéseknél esetleg túl száraz), és emiatt nem tudjuk időben előkészíteni, vagy a vetés tervezett időpontjában nem tudunk rámenni a talajra. Középkötött vagy agyagos talajoknál arra kell vigyázni, hogyha a túl nedves állapotban mozgunk rajta, a nyomunkban erősen tömörödik, később „betonkeménnyé” és levegőtlenné válik a talaj, kapálni is nehéz lesz.

Mindezeken túl a vetés időpontját a helykihasználási lehetőségek, valamint a betakarítás tervezett időpontja is meghatározza. A tervezésnél jó tudni a fajta tenyészidejét, amit átlagos időjárási körülményekre adnak meg, és a fajta leggyakoribb termesztési időszakára jellemző érték. Ez utóbbi a rövid tenyészidejű növényeknél akár jelentősen is változhat a nappalhosszal vagy a hőmérséklettel, attól függően, hogy mikor termesztjük.

A legkorábbi vetés a december eleji tél alá vetés a zöldborsó korai termesztésénél, míg az az évben még termést adó legkésőbbi vetések nyár végén, ősz elején lehetségesek rövid tenyész­idejű, hidegtűrő növényeknél (spenót, kínai kel, hónapos retek, fejes saláta).
vetés áprilisban kerülhetnek a földbe a kabakosok magjai
Legkorábban áprilisban kerülhetnek a földbe a kabakosok magjai

A tavaszi vetés a petrezselyem, pasztinák, sárgarépa-rokonsággal és a kifejtőborsóval kezdődik, melyeket március első felében vetik általában. Amikor a talaj már 5-8 °C-ra melegszik (március második felében), vethető a vörös- és a póréhagyma, a velőborsó, a tavaszi hónapos retek és a legtöbb fővetésű káposztaféle. Ez a levélzöldségek egyik fontos fő vetési időszakai is. A melegigényes zöldségfajok esetében fontos, hogy a talaj a vetéskor legalább 10-12 °C-os legyen, és hogy a kikelt fiatal növényeket a májusi fagyok se károsítsák, így áprilisban vetik a fűszarpaprikát és az ipari paradicsomot, és ez a legkorábbi helyrevetési ideje a kabakosoknak, a zöldbabnak és a csemegekukoricának is.

A nyári másodvetések (konzervuborka, sárgarépa, téli retek, zöldbab, cékla és csemegekukorica) ideje rövid-középhosszú tenyészidejű fajtákkal a legtöbb faj esetében június-júliusban van.

Az áttelelő zöldségfélék vetése a vöröshagymával kezdődik augusztus végén, míg az áttelelő spenót, saláta szeptember-októberben kerül sorra.

A hagymaféléket márciusban vetjük
A hagymaféléket márciusban vetjük

A nyári vetések esetében az időnként károsan magas talajhőmérsékletre érdemes még odafigyelni. A hűvösebb időjárást kedvelő fejes saláta és a káposztafélék, valamint a hónapos retek esetében általában a 20 °C-ot tekintjük biztonságos határértéknek, ami még nem befolyásolja károsan a kelést. A meleg talaj árnyékolással, hidegvizes öntözéssel hűthető le a vetés előtt, vagy a magokat elő kell hűteni, esetleg hűvös helyen előcsíráztatni.

A veteményeskertben általában kézzel vagy egyszerűbb vetőgéppel vetünk. A sortávolságot a növények későbbi helyigénye szerint választjuk meg, a soron belüli magtávolság pedig a növények későbbi helyigényén túl a magok minőségétől, használati értékétől, azaz várható kelési arányától függ.

A helyrevetésnél a magok körülményei zordabbak, mint a védett helyen, jó közegben történő palántanevelésnél, ezért gyengébb növénykihozatallal számolva több magot kell vetni, és lehet, hogy a növényállomány sűrűségét később egyeléssel korrigálnunk kell.

A növények helyigényéről, az elrendezési lehetőségekről, a megfelelő tőszámról a következő lapszámban írunk.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: