A szüretet ismét felöntjük ugyanannyi alkohollal, mint az első fázisban tettük. Majd keverés, oldás és szűrés. A szüret halványabb lesz, a sárgásbarna jelzővel illetném. Ezután harmadszor is felöntjük ugyanannyi alkohollal, mint az első alkalommal. Keverés, oldás, szűrés. Ez a szüret már egészen sárga színt mutat. Ebben jelentős lesz az UV-színű molekulák mennyisége, amit az emberi szem nem érzékel.

Nagyon sokáig felesleges várni és rázogatni. Néhány alkalom után látni fogjuk a színt. Ha a második oldásunk nagyon sötét, akkor túl hamar hagytuk abba az első oldást. Az oldás sebességét a hely hőmérséklete is befolyásolja. Hidegben tovább tart, melegben rövidebb idő elég. Fontos, hogy az üvegedény a lehető legjobban tele legyen, kevés levegő legyen benne, és legyen zárt az üveg.
A három szüretet összeöntve kapjuk a propolisztinktúrát. Egyébként a Gyógyszerkönyv „tinktúrának” a 10 százalékos oldatot rendeli, azaz 1000 gramm oldószerben 100 gramm anyag oldásával készül. A fenti receptúrával ez is teljesül.
Ha az elterjedt, trapéz keresztmetszetű propoliszrácsot használjuk, akkor a keskeny, 1,5 milliméter résű oldal van a méhek felől. Ekkor lesz kisebb mennyiségű a viasztartalom. A régi, ma már nem megújított magyar propoliszszabvány az első osztályú propolisz maximális viasztartalmát 15 százalékban, a másodosztályúét 20 százalékban határozta meg.
A felvásárlók egyre gyakrabban ellenőrzik a propolisz viasztartalmát. Ezt egyébként a méhész is könnyen megteheti. Fagyban, udvaron, tiszta asztalterítőn az őrölt propoliszt jól összekeveri, és vesz belőle 100 gramm mintát. (Nyugodtan lehet 100 gramm, a keletkező propolisz nem vész kárba, fel fogja tudni használni!) A propoliszt vízbe teszi, és elkezdi melegíteni. A viasz összes frakciója megolvad kb. 75 Celsius-fokon. A hűlést követően a propolisz három helyre fog kerülni. A legnagyobb rész lent lesz az edény alján. Ez színtiszta propolisz. A propolisz-összetevők egy része beleoldódik a vízbe. Ezt nem tudjuk onnan egyszerűen kinyerni, ezért ezt például hajmosásra tudjuk használni. Van receptúra, ahol ezt megisszák az emberek. Mértékkel, elosztva, közben hűtőben tárolva! Egészen kicsi mennyiségű propoliszkomponens pedig könnyebb, mint a víz, ezért fent lesz a viasz alján vagy beleágyazva a viaszba. Ha elég lassú a hűlés, akkor kis golyócskákban lesz a viaszkorong alján (1. kép). Ezt le lehet választani, és hozzárakni a víz alján lévő propoliszhoz.