Rövid válasz: nem! Miért? Ezt fejtjük ki részletesebben. Kiváló cikket írt az előző lapszámban KOVÁCS DÁVID méhésztársunk a propoliszról – csupán kevés kérdésben, de érdemesnek találom pontosítani megállapításait.
A viaszkorongot pedig szárítás után meg lehet mérni. Ha 35 grammot mérünk, akkor a viasztartalom 35 százalék volt. Ezzel a módszerrel lesz egy jó becslésünk az egész propoliszra, és a viaszt gondolatban levonva tudjuk a tinktúránkat elkészíteni.
2. kép: A szerző (bal) Bakuban a helyi, azerbajdzsáni Apiterápia Központ egyik kutatójával látható
A fenti példánál maradva tehát: 100 gramm propoliszunk 65 gramm propoliszt tartalmaz, azaz a 35 százalék viasztartalmú propoliszból 154 grammot bekeverve három alkalommal 300 gramm alkoholba, a végén 10 százalékos, alapanyagra vetített, gyógyszerkönyvi értelemben vett „tinktúrát” kapunk.
Vannak méhészek, akik Ausztriából, illetve Németországból rendelnek propoliszrácsot méterben, és ők vágják a kaptár méretére. Ezek recés, körülbelül 3-4 milliméter vastagságú rendelkező hálók, szimmetrikusak, kicsi lyukmérettel, jó sok propoliszt tudnak a méhek belehordani, és rendelkeznek élelmiszeripari minősítéssel.
Utolsó gondolatként hadd osszam meg tapasztalatunkat. ROZS ISTVÁN néhai kollégámmal 50 propoliszmintát mértünk végig. A legalacsonyabb, kapart propolisz 8 százalék viaszt tartalmazott. Ez olyan rácsokon keletkezik, ahol kicsi a rés, kisebb, mint 1,5 milliméter. A rácsos propolisz legmagasabb viasztartalma pedig magasabb volt, mint 50 százalék! Az a sejtésem, hogy ezt a viaszt a közeljövő felvásárlói nem fogják propoliszárban megvenni Magyarországon sem.
Dr. Körmendy-Rácz János, a Magyar Apiterápis Társaság elnöke
Ezúttal a propolisz gyűjtését és feldolgozását fejtem ki. Érdemes tisztázni, hogy mint minden más területen, itt is jó alapanyagból lehet jó terméket készíteni, és sajnos a propoliszt is el lehet rontani, főként a termelés és begyűjtés tekintetében.
Kovács Dávid vagyok, 1992-ben születtem, és 2009 óta foglalkozom méhészkedéssel Nyírbogdányban, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egy csendes kis falujában. Édesapámmal, Kovács Róberttel egyszerre tanultunk meg méhészkedni.
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Feltétlenül szükséges sütik
A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.