0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 18.

A barna propolisztinktúra a jó?

Rövid válasz: nem! Miért? Ezt fejtjük ki részletesebben. Kiváló cikket írt az előző lapszámban KOVÁCS DÁVID méhésztársunk a propoliszról – csupán kevés kérdésben, de érdemesnek találom pontosítani megállapításait.
A viaszkorongot pedig szárítás után meg lehet mérni. Ha 35 grammot mérünk, akkor a viasztartalom 35 százalék volt. Ezzel a módszerrel lesz egy jó becslésünk az egész propoliszra, és a viaszt gondolatban levonva tudjuk a tinktúránkat elkészíteni.
2. kép: A szerző (bal) Bakuban a helyi, azerbajdzsáni Apiterápia Központ egyik kutatójával látható

A fenti példánál maradva tehát: 100 gramm propoliszunk 65 gramm propoliszt tartalmaz, azaz a 35 százalék viasztartalmú propoliszból 154 grammot bekeverve három alkalommal 300 gramm alkoholba, a végén 10 százalékos, alapanyagra vetített, gyógyszerkönyvi értelemben vett „tinktúrát” kapunk.

Vannak méhészek, akik Ausztriából, illetve Németországból rendelnek propoliszrácsot méterben, és ők vágják a kaptár méretére. Ezek recés, körülbelül 3-4 milliméter vastagságú rendelkező hálók, szimmetrikusak, kicsi lyukmérettel, jó sok propoliszt tudnak a méhek belehordani, és rendelkeznek élelmiszeripari minősítéssel.

Utolsó gondolatként hadd osszam meg tapasztalatunkat. ROZS ISTVÁN néhai kollégámmal 50 propoliszmintát mértünk végig. A legalacsonyabb, kapart propolisz 8 százalék viaszt tartalmazott. Ez olyan rácsokon keletkezik, ahol kicsi a rés, kisebb, mint 1,5 milliméter. A rácsos propolisz legmagasabb viasztartalma pedig magasabb volt, mint 50 százalék! Az a sejtésem, hogy ezt a viaszt a közeljövő felvásárlói nem fogják propoliszárban megvenni Magyarországon sem.

Dr. Körmendy-Rácz János,
a Magyar Apiterápis Társaság elnöke

Forrás: Méhészet