0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Articsóka, a csodanövény: védi szívünket, számos módon támogatja egészségünket

A Nutrients folyóiratban nemrég megjelent tanulmány részletesen áttekintette az articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus) farmakológiai hatásait, annak táplálkozástudományi előnyeit.

Napjainkban a funkcionális élelmiszerek egyre nagyobb figyelmet kapnak a modern kori táplálkozástudományban. Ezek az élelmiszerek olyan bioaktív összetevőket tartalmaznak, amelyek rendszeresen fogyasztva jótékony hatással lehetnek a szervezet működésére; speciális összetevőik révén javítják az egészséget, betegségmegelőzőek és képesek támogatni a jó közérzetet. Ilyen növény például a Földközi-tenger térségében őshonos articsóka is, mely a fészkesek családjának tagja.

Már az ókori görögök is fogyasztották, majd a IX. századtól Szicíliából kiindulva terjedt el Európában, és ma is nagy népszerűségnek örvend, főleg Olaszországban és Franciaországban.

Az articsóka kiváló ásványi anyagok, antioxidánsok és polifenolok forrása. A zöld leveles fellevelekbe burkolt bimbó a növény fő, ehető része, míg a szárak, levelek és külső levelek nem fogyaszthatók, és a feldolgozás során hulladéknak, mellékterméknek minősülnek.

Az ehetetlen részek azonban alapvető fitokemikáliákat is tartalmaznak. Ezek felbecsülhetetlen értékű forrásai lehetnek a bioaktív vegyületeknek, amelyek potenciális terápiás alkalmazási területet jelenthetnek a rák, a neurodegeneratív rendellenességek és a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. A cikk elején már említett tanulmány összefoglalta az articsóka farmakológiai hatásait és egészségügyi előnyeit.

Bioaktív vegyületek

Az articsóka melléktermékeiben található bioaktív anyagaira jellemző az alacsony zsírtartalom és magas oldhatatlan rost, C-vitamin, inulin, ásványi anyagok (foszfor, kálium és nátrium), valamint fenolok és származékaik (hidroxifahéjsavak és flavonoidok). Ezek a flavonoidok gyulladáscsökkentő és tisztító tulajdonságokat fejtenek ki a szervezetben.

A klorogénsav (CLA) az articsóka kivonatok kiemelkedő összetevője. A CLA szerepet játszik az articsóka fogyasztásával kapcsolatos általános jólét javításában. A cynarin, a koffeoil-kinsavak (CQA) tagja, májvédő hatásairól ismert.
Forrás: magyarmezogazdadag.hu/www.news-medical.net

Magazin ajánló: