0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Így jutnak vízhez a sivatagokban

A világon számos olyan terület van, ahol az ivóvízellátás biztosítása kihívást jelent. Az ilyen helyeken a ködfogó hálók egyre népszerűbb megoldást jelentenek a folyamatos és fenntartható vízszerzésre.

Léteznek más módszerek is

A sivatagos területeken a víz hiánya kiszolgáltatottá teszi az embereket. Azonban szerencsére számos technológia és módszer áll rendelkezésre, melyek segítségével lehetőség nyílik vízhez jutni a sivatagban is.

A sivatagokban a talajvíz lehet az egyik fő vízforrás.

Az ivóvíz eléréséhez pedig olyan kutakat és kútrendszereket kell létesíteni, amelyek a talajvizet felszínre emelik. Ez a módszer azonban csak akkor működik, ha a súlyos szárazság nem befolyásolja jelentősen a talajvízszintet.

A sivatagokban a csapadék rendkívül ritka, de ha megfelelően gyűjtik össze és tárolják, akkor felhasználhatják ivásra és mezőgazdasági célokra is. Az esővízgyűjtő rendszerek lehetővé teszik, hogy a sivatagi közösségek a legkisebb mennyiségű esőzésből is optimálisan kihasználhassák a vizet.

A desztillálás hatékony módja a sivatagos részeken, hogy a sótól és az egyéb szennyező anyagoktól mentesítésék azt. A technika lényege, hogy a vizet párává alakítják, majd ezt a vízgőzt kondenzálják, lecsapatják, hogy újra folyékony halmazállapotú legyen, így eltávolítva belőle a sókat és a a szennyeződéseket. Bár ez energiaigényes folyamat, mégis hatékony módszer lehet a meglévő víz újra hasznosítására.

sivatagA Föld atmoszférája, több, mint 3000 köbméter vizet tartalmaz pára formájában. Jordániában a Zero Mass Water elnevezésű startup eszköze is erre alapoz, mely a levegőből hoz létre ivóvizet. Az egész berendezés működésének alapja a napenergia. A készüléken egy olyan napelem egység található, amely megtermeli a víz előállításához szükséges hőt és elektromosságot.

A megtermelt energiával a készülék kivonja a levegőből annak nedvességtartalmát.

Hasonlóan a sótartókban elhelyezett rizsszemekéhez, itt is a környezetben található nedvesség elszívása a lényeg. Az eljárás során lecsapódó párából a vizet a berendezés különböző ásványi anyagokkal keveri annak érdekében,  olyan összetétele és kémhatása legyen, mely által ivásra alkalmassá válik. Egy-egy berendezés napi kapacitása 30 liter.

Ez is érdekelheti:

Öntözés, hűtés kevesebb vízzel Abu Dhabi-ban

A víz tudja a dolgát

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: